Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U14 - Totempaal

  • Kunstenaar: Hagwil-Gaa

De beschrijving van de totempaal is als volgt: 
Op deze totempaal is voor de vier kenmerken van de Tsimshian indianen gekozen: van beneden naar boven  allereerst de belangrijkste namelijk de orka, daarna de raaf en vervolgens de adelaar. Bovenaan staat de wolf.

Alle dieren zijn kenmerken of symbolen van dit volk en elk dier vertelt ook traditioneel zijn eigen verhaal. De totempaal is gemaakt  als herinnering aan het feit dat alles in harmonie en balans met elkaar moet leven, net zoals de voorouders uit het verre verleden.

De paal is van westers rood cederhout gemaakt van 126 jaar oud en is afkomstig van een park in Weinheim. De zaden waren hier naar toe gebracht en zijn in dit park geplant.

Korte levensbeschrijving van de kunstenaar : Ed E. Bryant (Hagwil-Gaa)

Ed E. Bryant , geboren in Lax Kw Alaams, een klein inheems dorp aan de noordwest kust van Brits Colombia in Canada, is van Indiaanse afkomst. Hij is een afstammeling van de stam der Tsimshian indianen. Hij is grootgebracht door zijn grootouders en geïnspireerd door de culturele kennis van zijn grootvader. Op zijn weg naar volwassenheid werden hem traditionele waarden verteld, inclusief de geschiedenis, mythologie, geneeskunde en de taal van het volk. Reeds meer dan 20 jaar snijdt hij zijn kunstwerken in traditionele Tsimshian stijl  meestal uit het hout van rode en zwarte ceder, els, berken, ahorn en taxus. 

Zijn sculpturen behoren tot de belangrijkste voorbeelden van Indiaanse hedendaagse kunst.

Hagwil-Gaa, “de zachtmoedige raaf”, zoals Ed E. Bryant in zijn moederstaal heeft, heeft als kunstenaar een belangrijke functie. Dankzij zijn werk zal de herinnering aan de culturr van zijn volk levendig blijven. Tegenwoordig woont deze kunstenaar al 8 jaar in Duitsland.

u14 1tot