Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Mr. Harry Dobbelsteinprijs

In 2011 heeft de Stichting Kleine Monumenten met als grote initiator voorzitter Spronkmans het initiatief genomen om de aandacht en zorg van de inwoners voor de cultuurhistorische waarde van christelijke, culturele en kunstzinnige monumenten in de openbare ruimte  vast te houden en uit te breiden.

Daarvoor is de Mr. Harry Dobbelsteinprijs in het leven geroepen. Met de naam voor deze prijs wil de stichting een man eren die voor de amateurkunst in het algemeen en voor de gemeente Stein in het bijzonder een grote rol heeft gespeeld. Hij was o.a. directeur van de Culturele Raad Limburg, medeoprichter van het Streekmuseum, voorzitter bij het Toernooi der Lage Landen, en voor zijn verdiensten is hij onderscheiden met de draagpenning van de gemeente Stein en hij heeft de Pro Art Juweel, de hoogste onderscheiding in België op het gebied van amateurtoneel ontvangen in 1993.

De ingestelde Mr. Harry Dobbelsteinprijs is een competitie voor niet - professionele schilders en beeldhouwers uit de gemeente Stein of zij die een relatie met de gemeente hebben. De opdracht voor beide categorieën luidde: maak een werk, dat geïnspireerd is door een van de kleine monumenten in onze gemeente. Alle kunstenaars hebben hiervoor het boekje “Kleine monumenten” bij inschrijving ontvangen en hebben hier wellicht inspiratie uit kunnen opdoen. We hanteren een reglement en een inschrijfformulier.

Bij de opening werd aan de heer Dobbelstein en aan de kunstenaars het kunstboek aangeboden, waarin alle kunstenaars en kunstwerken zijn opgenomen. De eerste prijswinnaars waren Steef Bongers en Niek Geelen.

Inclusief 2011 is inmiddels deze prijs al 5 keer georganiseerd.
Het is gebruikelijk dat alle prijswinnaars een laureaten tentoonstelling aangeboden krijgen door de CWS waar ze een aantal kunstwerken van zichzelf kunnen tentoonstellen.

2021

De vijfde tentoonstelling vond plaats in oktober 2021. Thema verbinding. Dit naar aanleiding van het feit dat het in 2022 40 jaar geleden was dat de herindeling van de gemeente Stein heeft plaatsgevonden.

Deze keer is de tentoonstelling gedurende 2 weekenden gerealiseerd i.s.m. de CWS. Naast de prijzen van de vakjury o.l.v. Jos Solberg zijn er deze keer 2 publieksprijzen uitgedeeld na het tellen van de uitgebrachte stemmen.

Prijswinnaars:
3D: 1. Judith Wolters-Voncken, 2. Els Haine, 3. Jeanny Krauth.  Eervolle vermelding: Leon van Ool
2D: 1. Jacques van Laar, 2. Anton de Joode, 3. Peter Schnitzeler. Eervolle vermelding Jeanny Krauth.

Publieksprijs: na het tellen van 626 uitgebrachte stemmen.
2D: Lenie Hendrix
3D: Jacqueline van Alphen.

1e prijs 2D

1e prijs 3D

publieksprijs 2D

publieksprijs 3D


2019 (thema water)

In totaal deden 38 kunstenaars uit onze gemeente mee aan de expositie in de Terpkerk. Na de inleiding door voorzitter Piet van Mölken kreeg juryvoorzitter Jos Solberg het woord. Hij maakte de prijswinnaars bekend. De officiële opening werd verricht door wethouder Gina van Mulken. De leden van de groep Musac zorgden op uitmuntende wijze voor de muzikale bijdragen. Er kwamen in dat weekend ruim 180 personen de uitgestalde werken bekijken!

De winnaars in de diverse categorieën met als thema water zijn:
Schilderijen:
1. Jeanny Krauth, 2. Shanna Paulissen en 3. Marlies op den Camp.
Beelhouwwerken:
1.  Marly Penders, 2. Jan Peters en 3. Peter Schnitzeler.
Keramiek:
1. Lily Besselink, 2. Nancy Sanders en 3. Sylvia Janssen-Nulens.

2017 (vrije keuze)

De derde editie vond plaats op 29,30 september en 1 oktober 2017.
In totaal deden 35 kunstenaars uit onze gemeente mee aan de expositie in de Terpkerk.

De prijswinnaars 2017 met Jos Solberg, de voorzitter van de jury;
Bovenste rij v.l.n.r. : Hannie Fokker, Ria Kusters-Schoutrop, Loek Nieuwendijk, Lily Besselink-Cremers.
Onderste rij: Jos Solberg, Truus Hacking-Beelen, Shanna Paulissen, Jessie Driessen-Lemmens.

Na de inleiding door voorzitter Piet van Mölken kreeg juryvoorzitter Jos Solberg het woord. Hij maakte de prijswinnaars bekend: de eerste prijs voor Shanna Paulissen voor haar schilderij Schijnheilig en Truus Hacking-Beelen won met haar Berenklauw de eerste prijs bij de beeldhouwwerken. De officiële opening werd verricht door wethouder Gina van Mulken. De dames van de groep Southern Voices zorgden op uitmuntende wijze voor de muzikale bijdragen.
Op 12 januari 2018 vond de laureatententoonstelling voor de prijswinnaars en de eervolle vermeldingen plaats in de Terpkerk.

Uit het juryrapport de volgende info:
1e Prijs – Schilderijen:
'Schijnheilig' – Shanna Paulissen
De bijna schuldbewuste blik legt de controverse bloot tussen het ideaal en de werkelijkheid. De gouden nimbus als symbool voor het heilige en perfecte dat we vergeefs nastreven. Het is als onze profielfoto op Facebook die onze identiteit tegelijkertijd verfraait en verhult. Goed geschilderd werk in een gedurfde vorm die de lading dekt.

1e  Prijs – Beelden:
'Berenklauw' – Truus Hacking-Beelen
Je loopt bijna gedachteloos onder deze berenklauw door, alsof het er altijd al hing. Een plaag in menige tuin, maar een fascinerend object in deze ruimte. Een originele gedachte, waarbij met een brutale (las)techniek een heel subtiel resultaat bereikt wordt. Je moet (bijna) de neiging onderdrukken om de zaadjes er vanaf te blazen, maar die liggen al op de grond. Adembenemend werk...

2015

In september 2014 zijn een 50-tal kunstenaars aangeschreven. De respons bestond uit een 20-tal aanmeldingen. De tweede editie van deze prijs werd gehouden in het weekend van 19, 20 en 21 juni 2015. Plaats van handeling: de Terpkerk in Urmond.

De categorie schilderijen kende de volgende prijswinnaars:
1ste prijs : Roy Wagemans met  “I’ve got the power”.
2de prijs : Marlies Op den Camp met “Zonder titel”.
3de prijs : Anja Gelissen – Heijnen met “ Schotland”.
Eervolle vermelding :
Ed Schaap met :”Grieving process”.

In de categorie beeldhouwwerken werden de volgende prijswinnaars bekend gemaakt:
1ste prijs : Henk Tummers met “De Urn”.
2de prijs : Loek Nieuwendijk met “Stopnaald”.
3de prijs : Marga Crombach – Kockelkorn met “ Zwanger”.
Eervolle vermelding : Judith Wolters – Voncken met “Kubus Holland”.

De prijzen werden uitgereikt door wethouder Fiddelers die tevens de expositie officieel opende.

Deze laureaten krijgen in 2016 een aparte tentoonstelling aangeboden door de Culturele werkgroep Stein.  Voor de muzikale bijdrage tekende een trio tubaspelers van de fanfare Sint Martinus Urmond.

2011

De expositie vond plaats in september en oktober 2011 “In de hoaf van heden” van dhr. en mw. Meijers. Thema: de kleine monumenten in onze gemeente. Secretaris Piet van Mölken trad op als spreekstalmeester. Wethouder Peter Salden opende op 17 september officieel deze tentoonstelling nadat deputé Noël Lebens een inleiding had gehouden. De heer Wil van der Laan reikte als voorzitter van de jury de prijzen uit.

Beeldhouwwerk: 1. Niek Geelen, 2. John Willems, 3.  Jan Peters, 4. eervolle vermeldingen voor Trees Driessen, Ine van der Weijden en Leon van Ool.
Schilderijen: 1,. Steef Bongers, 2. Jack Meijers, 3. Hilde Gorissen, 4. eervolle vermeldingen voor Marlies op den Camp, Corine Vijverberg-Maijers en Arnoldien Schepers-Pepels.

Harrie Dobbelstein sprak tenslotte een dankwoord uit.
Voor de muzikale omlijsting zorgde de heer L. Korsten met mooie accordeonmuziek. O.a. het Limburgs Volkslied en ’t Kapelke werden ten gehore gebracht