Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U14 - Women in Bush

  • Kunstenaar: Merchers Chiwawa

Alvorens aan een kunstenaar uit het Afrikaans werelddeel opdracht te verstrekken tot het maken van een kunstbeeld, heeft in juli 2001 een oriënterend gesprek plaats gevonden in het Afrika museum in Cadier en Keer, door de Culturele Werkgroep Stein met de directie en de kunstenaar. Initiatiefnemer van het gesprek was gemeentesecretaris Dhr. Heijing. Tijdens deze bespreking is de gedachte ontstaan, om een kunstwerk ter plekke, Oud-Urmond, te maken. Dit zou dan in juni 2002 moeten plaats vinden, de maand waarin ook de St. Leendertmarkt wordt gehouden. Tijdens de werkzaamheden toonde de jeugd, voor dit niet alledaags gebeuren veel belangstelling. Tijdens de St.Leendertmarkt en daarna heeft het kunstbeeld zijn definitieve vorm gekregen. Vele bezoekers hebben genoten van het kunstenaarschap van deze Afrikaanse kunstenaar die een ongelooflijk vakmanschap aan de dag legde.

Het kunstwerk is vervaardigd uit zeepsteen, ook wel serpentijnsteen genoemd en heeft als titel gekregen “Women in Bush.” Het beeld heeft drie kanten;

  1. Het laat de steen zien zoals hij in werkelijkheid is.
  2. Aan een zijde heeft hij een blad als zijnde ruwe bewerking. 
  3. Deze zijde toont een vrouwengezicht met een zeer fijne bewerking en polijsting.

Inspiratie heeft de kunstenaar ter plekke in het Molenpark opgedaan. Hierdoor zijn vormgeving  en titel van het kunstwerk ontstaan. De onthulling van het kunstwerk heeft plaats gevonden direct na de onthulling van “De Hoedendragers” op 15 september 2002 en is verricht door burgemeester Ed Meijer.                 

Korte levensbeschrijving van de kunstenaar:

Merchers Chiwawa werd op 16 augustus 1974 geboren in Zimbabwe als lid van de volksstam Shona Kore Kore. Het stamteken was Hove, hetgeen vis betekent. Chiwawa is gehuwd en heeft 2 kinderen. Onder invloed van zijn vader, Joshua Murunguzha, begon hij in 1989 met beeldhouwen. Hij had het voorrecht om 12 jaar naar school te gaan. Tegelijkertijd begon hij met beeldhouwen om in de voetstappen van zijn vader te treden. Sinds 1989 woont en werkt hij in Tengenenge, de grootste en meest beroemde kunstenaars gemeenschap in Zimbabwe. Hij drukt zich zelf uit in duidelijke en eenvoudige vormen. De abstracte creaties zoals zijn beroemde  “Blinde muzikant” boeien de waarnemer. 
Zijn lijfspreuk luidt: “I don’t dream, I don’t craw, I create”, hetgeen betekent “Ik droom niet, Ik krop niets op, Ik creëer”. 
Merchers Chiwawa verwierf internationale erkenning door talrijke exposities wereldwijd.  Zo had hij onder meer exposities in Zimbabwe zelf en verder in Amerika, Duitsland, Denemarken en Nederland (het Afrikacentrum in Cadier en Keer).

u14 1wib