Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E26 - Kruis Koolweg

Voor de oorlogsjaren was de kruising een gevaarlijk punt, omdat de Steinderweg voor (auto) verkeer dienst deed, meestal tussen Stein en Beek. De twee kruisende en dalende wegen, van Elsloo naar Geleen en omgekeerd werden meestal gebruikt door fietsers, die heen en weer pendelden naar en van hun werk. Dit waren hoofdzakelijk mijnwerkers. Aangezien de fietsen niet altijd in goede staat waren, gebeurden er nog al eens ongelukken, mede ook omdat de huizen op de hoeken het uitzicht belemmerden  Zo gebeurde er een ongeluk met dodelijke afloop van een “Polder,” een man uit het noorden, die bij de aanleg van het Julianakanaal werkte. Dit was voor 1935. De reden voor plaatsing van dit gedenkkruis was duidelijk: medeleven en bescherming.

e26 koolweg 1

Elke dag fietste de heer Odekerken van Lindenheuvel naar Elsloo en omgekeerd, dit voor werkzaamheden op de boerderij. Na de dodelijke aanrijding zou hij het kruis hebben laten plaatsen. Het is een hardstenen kruis met een corpus van gietlegering.  Na diverse verplaatsingen staat het nu op een terpje van maaskeien, tegen een achtergrond van dennen.

Het corpus was inmiddels aan een flinke opknapbeurt toe. Kunstenares Marieke Russel heeft dit in opdracht van de Stg. Kleine Monumenten Stein op prachtige wijze uitgevoerd. Ook is er weer een nieuw monumentenplaatje bij geplaatst. Dhr. Maurice Janssen maakte in 2019 nog een mooi nieuw bordje INRI, nadat het vorige plaatje gestolen was.

Op vrijdagavond 17 juni 2016 werd hier in de stromende regen een officieel tintje aangegeven. Aanwezig namens het College van B. en W. was wethouder Hendrix.

e26 Kruis Koolweg delegatie web