E35 - Gevelkruis Streekmuseum Elsloo
De nostalgische vakwerkgevel van het Streekmuseum Elsloo is vanaf 19 juli 2016 verfraaid met een oud corpus op een nieuw gevelkruis. Het corpus was al vele jaren in het bezit van het museum, maar eigenlijk was er weinig van bekend. Tijdens het bombardement van Geleen (in de nacht van 5 op 6 oktober 1942) was het van een gevel afgevallen en daarbij raakte het zwaar beschadigd. Aan de rug ontbreekt een stuk en een arm is afgebroken. De laatste eigenaar had niemand in de familie die het wilde hebben, dus was hij ermee naar het museum gegaan. Zou het museum geen interesse hebben, dan werd het corpus weggegooid. Gelukkig heeft men het opgeslagen in het museumdepot, want er was nog niet direct een bestemming voor. Toch liet het museumbestuur een onderzoek doen door een gespecialiseerd bureau naar de toestand van het beeld, met de bedoeling om het wellicht eens te laten restaureren.
Het 66 cm lange corpus, dat vervaardigd is uit zink, bestaat uit losse onderdelen die aan elkaar gesoldeerd zijn met lood en tin. Vermoedelijk is het beeld al vanaf 1950 opgeslagen in een ruimte met veel klimaatschommelingen, waardoor er ernstige schade is opgetreden aan het materiaal. Een actief corrosieproces was gaande. Aan de buitenkant kon men de gevolgen van zink- en tinpest goed waarnemen. Er moest snel iets gedaan worden, want anders bleef er niet veel meer over van het kunstobject.
Op initiatief van onder meer de conservator van het streekmuseum heeft de Stichting Kleine Monumenten Stein besloten om tot restauratie van het corpus over te gaan en het te voorzien van een passend houten gevelkruis met achterwand en dak. Het nieuwe kruis bezit klaverbladvormige uiteinden die het traditionele karakter benadrukken. De donkerrode kleur komt overeen met oude huisstijl van het streekmuseum. Als achtergrond is gekozen voor een vereenvoudigde klokvormige wand, die in het Zuid-Limburgse Heuvelland op meerdere plaatsen te zien is bij vakwerkboerderijen. Het tentdakje heeft aan de rand een driepas en rust op consoles. Hierdoor ontstaat er als het ware een sobere nis in neogotische stijl die perfect aansluit op de vorm van het kruis. Omdat het kruis gaat hangen aan een zwart-witte vakwerkgevel is het achterdeel en het dak uitgevoerd in een lichtgrijze kleur. Zo gaat alle aandacht uit naar het door kunstenaar Henk Tummers gerestaureerde corpus.
Er zal ook nog een nieuw monumentenplaatje bij geplaatst worden! En dan is er weer een nieuwe ent aan de stam van de Kleine Monumenten in Stein toegevoegd.
Het geheel vormt een opvallende blikvanger op de vernieuwde museumbinnenplaats. Al vanaf de weg is het gevelkruis zichtbaar. Hopelijk verleidt dit passanten tot een bezoek aan het museum.
Aan dit project hebben de volgende personen een belangrijke bijdrage geleverd: Henk Tummers (restaurateur), John Goossens (schilder), Jan Bours (houtbewerking), Jan Nijsten (initiatiefnemer), Roy Jaspers (ontwerp) , Lei van Mulken en Jim Hamers, Piet van Mölken.
Op zaterdag 1 oktober 2016 werd er een officieel tintje aan gegeven: na het openingswoord van voorzitter Piet van Mölken, zegende pastoor R. Achten het corpus in, in aanwezigheid van wethouder D. Hendrix van de gemeente Stein, bestuur en vrijwilligers van het Streekmuseum Elsloo, bestuursleden van de Stichting Kleine Monumenten Stein en diverse genodigden.
Daarna werd afgesloten met koffie en vlaai in de binnenkort daarna te openen nieuwbouw van het Streekmuseum.