Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E25 - Kruis bij spoorwegovergang

Aan het einde van de Sanderboutlaan, met aan de rechterzijde  nog enkele oude huizen, staat vlak voor de spoorweg overgang Stein-Beek een kruis. Het kruis, gemaakt uit rechthoekige ijzeren kokerbalken is geplaatst op een betonnen fundament .Het op het kruis geplaatste corpus is een afgietsel van lichtmetaal ( gietaluminium) Direct langs het kruis liep vroeger een veldweg naar de boerderij van de familie Keulers, welke aan de spoorbaan een honderdtal meters verderop lag. In de boerderij was een graanmolen geplaatst, die in vroegere jaren door de voorouders Keulers-Janssen in bedrijf werd gehouden.

e25 kruis 1

De door stoom aangedreven molen was bekend als de vuurmolen. De stoom werd opgewekt door een op hout en kolen gestookte kachel, vandaar de naam vuurmolen.

In 1950 heeft de familie Keulers aan smid Coumans uit Beek opdracht gegeven een nieuw kruis te vervaardigen, dat het totaal verrotte houten kruis moest vervangen. Na een renovatie in 2005 heeft het kruis weer een mooie aanblik gekregen, om zo behouden te blijven voor de volgende generatie. In 2021 is het betonnnen fundament en het kruis met corpus nog eens opnieuw opgeknapt en in de verf gezet door vrijwilliger Henk van Mulken.

e25 1