Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E20 - Gietijzeren kruis

Op de hoek Stationsstraat-Heirstraat staat langs de gevel van de appartementen een gietijzeren kruis, dat voor Elsloo een stukje geschiedenis is. Tot laat in de jaren zestig heeft ongeveer ter plekke van het kruis een kapelletje gestaan. Zoals in die tijd van wederopbouw en vernieuwing zijn monumentjes stilzwijgend verdwenen. Zo ook werd het kapelletje als hierboven vernoemd op  onverklaarbare wijze door een vrachtwagen omver gereden en niet meer opgebouwd, doch zoals later bleek plaats had moeten maken voor woningbouw.

Naast de kapel stond het boerderijtje van de familie Peters-Wijnen. Dit voorval had bij de familie Peters-Wijnen veel pijn veroorzaakt. Vele malen heeft de familie gevraagd om een of ander christelijk monumentje tot vervanging. Na de herindeling met Stein is die wens eindelijk vervuld. In het najaar van 1982 heeft de onthulling van het nieuwe kruis plaats-gevonden. De inzegening werd verricht door kapelaan Lahaye. Voor mevrouw Peters-Wijnen een van de mooiste momenten uit haar leven.

In september/oktober 2023 is dit kruisbeeld weer mooi opgeknapt door mevr. Josine Cap.

E20 Kruisbeeld Heirstraat Elsloo 1 E20 Kruisbeeld Heirstraat Elsloo 2 E20 kruisbeeld Heirstraat Elsloo 3 E20 Kruisbeeld Heirstraat Elsloo 4 E20 Kruisbeeld Heirstraat Elsloo 5