Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E04 - Kruis Armsterveld

Sinds mensenheugenis stond op het kruispunt van wegen in het Armsterveld, pal aan de weg een kruis, gemaakt in zijn jonge jaren door Sjeng Pijpers. In de jaren 70 is men in Elsloo gestart met de ruilverkaveling om het grondbezit van de agrariërs, dat overal verspreid lag, door verkaveling bij elkaar te voegen, om zo een minder arbeidsintensief beleid te kunnen voeren. Hierdoor verdwenen op plekken graven en paadjes, wat voor een verarming zorgde van het landschap. Zo viel de weide van Hub Dols aan het vernoemde kruispunt in de verkaveling en wilde de ruilverkavelingscommissie het kruis opruimen.

e04 2

Dat ging broer Frans die samen met Hub het boerenbedrijf runde een beetje te ver. Om het kruis op die plek te behouden heeft hij een stuk grond afgestaan, om zo een stuk grond terug toegewezen te krijgen om het kruis iets terug van de kruising te kunnen herplaatsen. Dit alles heeft plaats gevonden in 1983. Het bestaande kruis was door verwering aan vervanging toe. Het corpus werd eveneens vervangen. Weer was het Sjeng Pijpers die een nieuw kruis maakte, dat op het mooi ingerichte plateau is geplaatst.

Het kruis met corpus is door de familie Pijpers-Bours geschonken aan de buurtvereniging. Rond het kruis zijn een drietal smalle groene haagbeuken geplaatst. Het geheel werd onderhouden  door Giljam van Es, die deze werkzaamheden van zijn overleden broer Toon had overgenomen. Na een wandeling door bos en velden is dit een mooi en stil plekje om even te rusten. In 2020 is het geheel nog eens goed geverfd door ons lid Hub Vaessen.

e04 1