U05 - Kademuur
Langs de Bath in Urmond is de plek waar in de vroegere jaren de haven van Urmond lag. Links lag de zogenaamde “sjlwoat.” De hoge dijk is in de jaren 50 aangelegd. We zijn in het gebied van de verdwenen beneden stad, het zogenaamde havenkwartier. Urmond was ooit een stadje met haven. Van de oude kademuur, waar eeuwenlang de Maasschippers aanlegden, is slechts een hardstenen bovenkant, over een lengte van een tiental meters te zien, genaamd: Kademuur “De Bath.”
Tijdens de graafwerkzaamheden in 1983, werd bij toeval een deel van de oude kademuur teruggevonden. Tot dat moment was de naam van een weidegebied “De Haaf,“ de enige herinnering aan de vroeger eeuwen, toen Urmond een bloeiende Maashaven was. In die “gouden periode” van Urmond, werden hier goederen bestemd voor Aken en Keulen overgeladen, zoals aanvoer uit het zuiden: mergel, timmerhout, ijzerwaren. steenkool, en kalk. Aanvoer uit het noorden: stokvis, labbardaan, (zoute vis) haring, olién en kaas. Uitgevoerd werden o.a.: rogge, hooi en gevlochten manden.
Het graven van de Zuid-Willemsvaart, de ongunstige ligging van Urmond t.o.v. het spoorwegverkeer, de verminderde Maashandel en het dicht slibben van de oude Maasarm, toegang tot de vaart van Urmond, waren oorzaken waardoor na 1822 de betekenis van Urmond als havenplaats, snel afnam.