Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U14 - Ngo Hau E Wha

  • Kunstenaar: Sonja van Kerkhoff

Het afgebeelde ijzerplastiek is een vier gelijkzijdig open geweven kruisvormig kunstwerk, geplaatst op een metalen plateau. De naam van het kunstwerk is “De Vier Winden” en verwijst naar de vier windstreken.

Elke vleugel van dit kunstwerk belichaamt een afgeronde dubbele curve die is afgeleid van het Maori Hamerhaai motief, vaak afgebeeld in kowhaiwhai schilderingen op plafonds van Maori ontmoetingshuizen. Elk van deze curves is door de kunstenaar een beetje veranderd, zodat zij ook lijken op het “koru motief,” een enkelvoudige spiraal, dat symbool staat voor de ziel, de groei of het leven. Het hamerhaai motief van de dubbele curve symboliseert kracht of duurzaamheid en deze betekenis is gecombineerd met de koru en een Maori manier van verwijzing naar de wind. Gewoonlijk wordt de wind bij naam genoemd. In de taal van de Maori luidt de titel van het kunstwerk dan ook “Ngo Hau E Wha.” Wanneer de wind verwijst naar “Ngo Hau E Wha” wordt de nadruk gelegd op de tegenwoordigheid van de wind. In werkelijkheid op zijn aanwezigheid overal, in andere landen en culturen ter wereld. Het is ook een uitdrukking die gebruikt wordt als groet en erkenning van de wind. Dus elke vleugel is symbolisch gezien een groet in die richting, of cultuur, een groet gecreëerd uit de symbolen voor duurzaamheid en geest. Deze vormgeving is in het verleden ook door ambachtslieden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie afgekeken van de tekens van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Oceanië. Toen de kunstenares ontdekte dat er in het park een windmolen stond realiseerde zij zich dat dit thema van “De Vier Winden,” (Ngo Hau E Wha), het juiste kunstwerk was voor deze locatie. Als bijzonderheid kan nog worden vermeld, dat het kunstwerk is ontworpen op twee A-viertjes, die in een kruisvorm zijn gevouwen.

De onthulling van het kunstwerk heeft plaats gevonden op zondag 26 september 2004 en is verricht door de wethouders Harrie Govers en Peter Claessen. 

Korte levensbeschrijving van de kunstenares:

Ze is geboren in Taranaki Aotearoa-Nieuw Zeeland en is de dochter van Nederlandse emigranten. Sedert 1989 woont ze in Nederland. Hier heeft zij haar opleiding genoten aan de Jan van Eijck Academie te Maastricht, waar Eugène Steyne haar belangrijkste docent is geweest. Het kan dan ook geen toeval zijn, dat laatstgenoemde voor de technische uitvoering van “Ngo Hau E Wha” heeft zorg gedragen.

u14 1ngo