Mondiale beeldentuin
Het project Mondiale Beeldentuin Molenpark, is een samenwerkingsverband van de Culturele Werkgroep Stein en het St. Leendertcomité Urmond, met ondersteuning van de gemeente Stein en de Provincie Limburg.
Het initiatief hiertoe kwam van de Culturele Werkgroep Stein en realisering werd mogelijk, doordat het St. Leendertcomité met het idee kwam om de jaarlijkse St. Leendertmarkt een nieuwe opzet te geven. Men wilde van deze markt namelijk een themamarkt maken. Het idee Molenpark was reeds voor handen, zodat dit plan goed kon worden uitgewerkt. De bedoeling van dit project is een nieuw en breder publiek in contact te brengen met kunst op niveau. Hiertoe werd ieder jaar een kunstenaar uit een ander werelddeel uitgenodigd om een kunstwerk, ter plekke, tijdens de St. Leendertmarkt of indien mogelijk daarna, de kunstliefhebber of passanten te laten meegenieten van het kunstenaarsschap en de werkwijze, voor het tot stand komen van het kunstwerk, om vervolgens een plaats te krijgen in het Molenpark, dat daardoor een mondiaal karakter krijgt.
Overigens de bedenkster van de titel Mondiale Beeldentuin is mevrouw Roosje Gregor- Chini. Zij is de echtgenote van Polli Gregor, die meerdere malen zijn bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van een kunstproject. Als eerste beeld werd uiteraard gekozen voor een Europees kunstwerk. Toen bij de gemeente Stein sprake was van de herinrichting Molenpark, is tijdens de tentoonstelling in de Terpkerk met werken van Melies Wessels, het kunstwerk “De Hoedendragers” door de Culturele Werkgroep Stein aangekocht, met de bedoeling dit als eerste kunstwerk in de genoemde Mondiale Beeldentuin te plaatsen en het Europese werelddeel zou vertegenwoordigen. Vervolgens kwamen de werelddelen Afrika, Zuid - Amerika, Australië / Nieuw - Zeeland, Azië en als laatste Noord - Amerika aan de beurt, waardoor de cirkel rond is.
Eerst is hierboven reeds de standaardmolen beschreven en hieronder volgt een overzicht van de kunstwerken die in het Molenpark geplaatst zijn.