U14 - Gordiaanse knoop
- Kunstenaar: Keizo Ushio
Het kunstwerk moet een Gordiaanse knoop voorstellen en heeft dan de typische ronde vorm, die het werk van deze kunstenaar kenmerkt. Ronde vormen zijn volgens hem menselijker, organischer en ze laten bovendien zien hoe wiskunde werkt. Alvorens aan het kunstwerk te beginnen heeft de kunstenaar zich in het Molenpark georiënteerd en zelf de plek aangegeven van opstelling, waar het kunstwerk het meest tot zijn recht komt. Wanneer we vanuit het oosten door de ronde opening naar het westen kijken, dan ontdekken we de symboliek van het kunstwerk. De ronde opening is het oog van Japan en het oog ontmoet Nederland in een typische Nederlandse molen.
In het kunstwerk komen we ook de kleuren rood, voor Japan, en oranje, voor Nederland tegen. Hiermee wil de kunstenaar de verwevenheid van beide landen tot uitdrukking brengen. Dat dit beeld in het Molenpark in Urmond, gemeente Stein staat, is bovendien heel bijzonder. Immers, van de kunstenaar vinden we beelden over de hele wereld.
Zo staan beelden in Tokio en Sydney en onder andere in India, Spanje, Noorwegen, IJsland, Duitsland en Denemarken. Urmond en dus de gemeente Stein staan hiermee dus op de wereldkaart waar het kunst betreft. Over de Naamse steen waar het kunstwerk van is gemaakt, kan nog worden opgemerkt, dat deze afkomstig is uit de grootste steengroeve van België, te weten “Carrière Clijton” in Mons, waar deze stenen nog in een open mijn, op 60 meter diepte gedolven worden. Het gewicht van de ruwe ombewerkte steen bedroeg 6700 kilogram. Een aardig vermeldenswaard gegeven is nog, dat de kunstenaar overal ter wereld waar hij gewerkt heeft, landgenoten tegenkwam. In Urmond was dit echter niet het geval. De officiële onthulling van het kunstwerk vond plaats op 11 september 2005 door de heer A. Barske, burgemeester van Stein. Een compliment is hier op zijn plaats, voor de beide organisaties, de “Culturele Werkgroep Stein”, bij monde van Leo Klein, en Stichting “St. Leendert” Urmond, met organisator Paul Janssen, die ieder jaar weer kunstenaars met wereldnaam in Urmond weten te krijgen.
Korte levensbeschrijving van de kunstenaar:
Keizo is geboren in 1951 in de stad Fukosaki (Japan) en woont thans in de stad Himeji.
In 1958 is hij getrouwd met Chiyomi en samen hebben ze drie dochters, Yugi, Haduki en
Madoka. Na de geboorte van de derde dochter is hij begonnen met het maken van cirkelachtige sculpturen. Madoka betekent in het Japans namelijk cirkel. Als eerst studeerde hij beeldhouwkunst aan de Kyoto National Educational Universiteit en vervolgens aan de Kyoto Kunst Universiteit. Gedurende de studie woonde Keizo in Kyoto, de oude hoofdstad van Japan, die van 794 tot 1869 bijna 1100 jaar de hoofdstad van dit Aziatisch land was.
In 1979 ontving hij de Henry More prijs, die hem werd uitgereikt tijdens de grote tentoonstelling in het Hakone openlucht museum. Dit was voor Keido een welkome en gelukkige start als beeldhouwer. Tegenwoordig strekken zich zijn activiteiten als beeldhouwer wereldwijd uit, zoals in landen als IJsland, Noorwegen, Duitsland, België, Spanje, Israél, India, Australië, Nieuw-Zeeland, U.S.A., Mexico, Japan en sinds 2005 in Nederland.
Verder is Keizo nog een drietal keren in Australië geweest om deel te nemen aan een grote “Open Ace” kunstmanifestatie, met als titel “Beeldhouwwerken aan de zee.”