Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M10 - Kruis op driesprong

Aan het einde van de verbindingsweg tussen Maas en Kanaal van Elsloo naar Meers, staat tegenover de naar links inslaande Dijkweg, iets verscholen in het omringende groen, een gietijzeren kruis in de tuin van de familie (Lens) Kostjens. Het kruis is afkomstig van het graf van Willem Paulissen en dateert van 1951. Na de ruiming van het graf van het kerkhof in 1982 heeft Lens Kostjens het  kruis overgenomen en het in zijn tuin geplaatst zoals bovenstaand is aan gegeven.

m10 1 kruis

Het gegoten kruis zou afkomstig zijn van een gieterij aan de Maaskade in Maastricht. Het gietijzeren kruis toont in het middenstuk een Maria beeltenis met voor de borst gekruiste armen, staande op een wolk. Midden op de kruisarmen is de Christus figuur afgebeeld in een stralenkrans. Aan de bovenkant van het kruis en de uiteinden van de zijarmen, te midden van wolken, zijn engelenkopjes afgebeeld. In 1992 is het van zijn voetstuk getrokken en beschadigd. Een oude dorpssmid uit Schinnen en momenteel woonachtig in Meers heeft het kruis toen gerestaureerd. Het verdere onderhoud wordt door Lens zelf gepleegd.

Bij overdracht van de tuin in familiekring of verkoop, wil Lens een notariële akte laten maken, waarin gewaarborgd wordt dat het kruis ter plekke moet blijven staan en zo voor het nageslacht behouden blijft. Mocht dat niet lukken, dan zou hij contact opnemen met de Werkgroep Kleine Monumenten Stein, voor het treffen van een regeling.

m10 2 kruis