Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U12 - Kruis Molenweg

Op de kruising  Molenweg-Louisegroeveweg staat op het hoekpunt van het woonhuis van de familie Alberti een gietijzeren kruis, geplaatst op een terp tussen woonhuis en een laag gemetseld  muurtje. Het schijnt dat dit kruis op diverse plekken op dit kruispunt gestaan heeft. De eerste verplaatsing heeft plaats gevonden bij aanleg van het Julianakanaal. De tweede maal tijdens de bevrijding van de tweede wereldoorlog: het zou in de weg gestaan hebben voor doorgang van oorlogsvoertuigen. De familie Alberti heeft zich toen over het kruis ontfermd en op een beschutte plek op hun grondgebied geplaatst.

u12 2 Devotiekruis Molenweg 04

Een vijftal jaren geleden heeft het kruis een opknapbeurt gehad en zijn de dennen die de achtergrond vormden gekapt en vervangen door leilinden. Op het kruis bevindt zich in het middengedeelte een Christusfiguur met in de voet van het kruis een engel met uitgeslagen vleugels en gevouwen handen. Tussen het corpus en de engel in het voetgedeelte is een ovaal schild aangebracht met het opschrift: 

“Mijn Jezus Barmhartigheid” 

Aan de bovenkant van het kruis bevindt zich een engelen kopje en aan de uiteinden van de zijarmen zitten bloemmotieven. Het kruis is geplaatst op een hardstenen zuil, die weer op een bestrate terp geplaatst is. Jammer dat over dit monumentje geen gegevens te vinden zijn die iets vertellen over het hoe en waarom van plaatsing en wanneer het is gebeurd.

In september 2023 is het kruisbeeld in opdracht van onze stichting mooi opgeknapt
en uitstekend geverfd door mevr. Josine Cap.
Het ziet er weer bijzonder goed uit en kan er weer jaren tegen.

u12 1 Devotiekruis Molenweg 03