Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M01 - Kruis aan Maasdijk

Tegen het talud van de Maasdijk in de Grote Straat in Meers staat een kruis, dat voor herplaatsing tot 1958 tegen de voorgevel van een oude boerderij stond, aan de overkant van de weg. In 1948 is Gerard Brouns, in de volksmond Lei, na zijn huwelijk bij zijn  moeder gaan inwonen.  In 1958 is het voorgedeelte van de oudeboerderij gesloopt, waar ter plekke nieuwbouw is gepleegd.

m01 maasdijk1

Het is een ijzeren kruis voorzien van een corpus, met een metalen achterplaat en een spitsvormig afdak. Bij weten van de familie Brouns-Notermans is dit nog hetzelfde kruis, dat volgens hun herinnering van de begin jaren "20 er al stond. Alleen de metalen achterplaat en afdak is van latere leeftijd. In de zomer van 2006 heeft het in verval geraakte kruis nog een opknapbeurt gekregen.

Juli 2011 kreeg de Stichting een melding binnen dat het corpus van dit kruis stuk geslagen was en grotendeels verdwenen.  Blijkbaar zijn er nog altijd mensen die er plezier in scheppen alles te vernielen. De Stichting heeft gezorgd voor de restauratie en het kruis staat er nu weer bij zoals het hoort.

 vandalisme