Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S03 - Spelenderwijs

  • Kunstenaar: Jean Houben

Een van die kunstwerken van Jean Houben, te weten Spelenderwijs, is in 1971 door burgemeester Coenders namens de gemeente aan het schoolbestuur van Nieuwdorp aangeboden .

s03 Spelenderwijs

Het beeld werd door een aantal kleuters ,bijgestaan door enkele leidsters onthuld bij de opening van de kleuterschool in Nieuwdorp. De kleuters vormden na het feestelijk gebeuren met kleurige ballonnen het woord “spelenderwijs”. Aanwezig hierbij waren onder meer pastoor F. van Tuel, de heer Alberigs hoofd der school en oud hoofd de heer Hendriks.  Momenteel is de kleuterafdeling opgegaan in  basisschool Don Bosco in de Bergenkenstraat. 

s03 Spelenderwijs 1

Het gehele kunstwerk bestaat uit zeven blokvormige reliëfs (elk 50 x 50 x 20cm) die aangebracht zijn op de gevel van de school . Het materiaal dat de kunstenaar gebruikte is Franse kalksteen. De reliëfs beelden spelende kinderen uit.Twee blokken laten de titel "Spelenderwijs" zien, de naam van het toenmalige kleuterschooltje, waarin het beeld een plaats heeft gekregen. Deze blokvormige reliëfs zijn in 2005 goed schoongemaakt en geïmpregneerd.

s03 Spelenderwijs 2

Er is verder in de school een prototype aanwezig van het uiteindelijk resultaat dat beeldhouwer Jean Houben voor ogen had. Deze plank met een viertal voorstellingen is na een lange speurtocht teruggevonden op de zolder van de school en door de heer J. Nelissen, directeur van de school weer mooi opgeknapt en in het schoolgebouw op een mooie plek opgehangen.