Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M13 - Lichtvanger

  • Kunstenaar: Piet Berghs

Na een imposante tentoonstelling van de kunstenaar in de Terpkerk te Urmond in 1995, is er een Werkgroep Stein gevormd, met als doelstelling te gaan werken aan een plan ter realisatie van een Maasmonument. Nadat in de gemeentebegroting een bedrag was gereserveerd voor een kunstwerk in Meers, werd er een werkbezoek afgelegd aan het atelier van de kunstenaar.

m13 2lv

m13 1lv

Hier werden vier ontwerp modellen van een kunstwerk uitgekozen, waaruit  in een later stadium een definitieve keuze gemaakt werd. Zodoende zou het als Maasmonument het beste tot zijn recht komen. Na een vruchtbare samenwerking heeft deze werkgroep haar werkzaamheden opgeschorst. Er was namelijk een stichting Maasmonument gevormd die aangevuld met mensen uit de provincie en een comité van aanbeveling, waarin V.I.P.s uit de gehele provincie waren vertegenwoordigd. Deze stichting heeft enkele jaren vruchteloos gewerkt ter realisatie van een monument. Nadat deze stichting ter ziele was, heeft de Werkgroep Stein de opdracht weer op zich genomen en is in samenwerking met de kunstenaar, gekomen tot een resultaat, dat mooi tot zijn recht komt aan de Maas in Meers.

m13 3lv

Piet Berghs.

Statement.
Steen wat gepolijst is, werkt als een spiegel, maar dan met een blik in het verleden.
Steen is een materie, waarin alle elementen van ons bestaan gefossileerd zijn.Ik tracht mede door het gebruik van dit materiaal de essentie te herleiden.
Ode a/d Maas, titel: “Lichtvanger”
Ik ben uitgegaan van een rotsblok ( Naamse steen ).
Afmetingen ± 3 meter hoog, ± 3 meter breed, ± 2 meter dik.
Massa ± 22 ton.
Door een centrale trechter dwars door het gesteente te hakken en deze precies op 270º noorderbreedte gericht.
In de lente en herfst komt in dit gedeelte de zonsondergang.|
Dit geeft een visuele indruk, alsof een grote vuurbol zat.
Men is tevens getuige van een moment “ de Zonsondergang,.” welke z’n licht schijnt, door miljoenen jaren materie.
Op de “lichtvanger.” c.q. rotsblok staan zes roestvaste stalen trechters, vijf rechts en één links van de centrale trechter.
De vijf trechters vangen het licht van de zon overdag, verdeeld over verschillende tijdstippen door het jaar.
De roestvast stalen trechter, links van de centrale trechter, is voor de zonsondergang op 21 juni.
De lichtvlekken in de centrale trechter zijn te verwachten in de maanden maart, juni,september en december en wel tussen 12.00 – 16.00 uur.
9 september j.l. , tijdens de onthulling van de “Lichtvanger” omstreeks 14.40 uur is een lichtvlek geconstateerd
11 september j.l., omstreeks 15.45 uur  is een lichtvlek geconstateerd in de volgende trechter.

m13 4lv

Tevens zijn de roestvast stalen trechters ook watervangers, deze vormen hierdoor symbool voor de zijrivieren van de Maas. Het regenwater verzamelt zich in de centrale trechter, waardoor deze dan staat voor de Maas. De golvende beweging, welke ik heb uitgehakt, doet herinneren aan het water. Het officiële gedeelte 9 september 2001: Ontvangst in de Hoorn.

Daarna een wandeling met de fanfare St. Joseph naar de onthullingsplek. Na enkele toespraken, door wethouder Claessen, Deputé Eurlings en de kunstenaar, werd de onthulling verricht door Deputé Eurlings. Intussen werden ballonnen opgelaten. Daarna volgde een gezellig samenzijn in café “ De Sjoester. “

m13 5lv