Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S47 - Libel

  • Kunstenaar: Marieke Russel

Het idee en het ontwerp van het kunstwerk, dat door de kunstenares Marieke Russel is vervaardigd, dit naar aanleiding van de opdrachtgevers: Wim Bergers, Bouwadvies B.V. , Blescobouw B.V. Berlaene Vastgoed en Pierre Coumans B.V. en dat de naam libel draagt, heeft ook de goedkeuring van de gemeente kunnen wegdragen. De gemeente Stein heeft dan ook het wooncomplex aan de Heerstraat Noord - Gerichtstaat vernoemd naar de naam van het kunstwerk “Libel”, dat aan de voorkant van het wooncomplex is geplaatst.

s47 Libel1 art

Het kunstwerk is een libel, uitgevoerd in brons met vleugels van chroomnikkelstaal. Op de rug van de libel zitten  vader, moeder en kind. Zij symboliseren het vrije en gelukkige gezinsleven. De onthulling heeft plaats gevonden vrijdag 30 september 1999 en is verricht door wethouder Paul Janssen. Tegelijkertijd met de onthulling is het kunstwerk geschonken aan de gemeente Stein. Na de onthulling is aan de genodigden, hieronder waren alle bewoners van het wooncomplex Libel, een receptie aangeboden in de St. Rochushoeve. Tijdens deze bijeenkomst is aan de bewoners van het nieuwe wooncomplex een sleutel in libelvorm aangeboden.

Ook dit kunstwerk ontkwam in de laatste jaren niet aan vandalisme en diefstal. In 2009 is het beeld na eerdere beschadigingen gerepareerd en op een nieuwe hogere zuil geplaatst. Men was van mening, dat het beeld daardoor beter beveiligd zou zijn... Maar in september 2010 is het bronzen kunstwerk gestolen en is er aangifte gedaan bij de politie. Er is een nieuw beeld gemaakt en dat is weer op de oude stek “geland”.