Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E27 - Keramische Versiering

  • Kunstenaar: Frans Tuinstra

Tegen de voorgevel van het voormalig groene kruisgebouw aan de Bandkeramiekersstraat, dat in 1962 door vrijwilligers was gebouwd, waren twee schitterende, van elkaar gescheiden, kleurrijke muurplaquettes geplaatst, waaraan de kunstenaar geen titel heeft verleend, en die er oogstrelend uitzagen.

e27 Keramische versiering 2

Na in onbruik te zijn geraakt is het groene kruisgebouw in 1997 gesloopt en heeft plaats gemaakt voor de bouw van een nieuwe basisschool, ter vervanging van de verouderde school, waar na sloping, een senioren complex is neergezet.  Zowel de basisschool als het senioren complex dragen de naam St. Jozef. Gelukkig zijn de beide maquettes door oplettendheid van de schooldirectie en de Werkgroep Kleine Monumenten behouden gebleven, doch de binnenmuurschilderingen van de Elslose kunstenaars Gerard Alberigs en Emiel Taalman zijn door de sloop verloren gegaan.

De buiten kunstwerken zijn uit de voorgevel gefraisd en zijn na grondige restauratie geplaatst in de nieuwe basisschool: een fragment op de buitenmuur aan de Burg.de Witstraat, het andere fragment in de aula van de school. Jammer dat beide werken niet bij elkaar op de buitenmuur zijn geplaatst, wat een completere en mooiere aanblik gegeven zou hebben. De eerste steen van de St. Jozefschool is gelegd door Piet Tommassen en Lei Spronken.

d.d. 31-03-1998. De officiële opening  is verricht in 1998 door Math De Loo, voorzitter van het voormalig sectiebestuur van de katholieke basisscholen in Elsloo.

e27 Keramische versiering 1