Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E39 - Wielermonument

  • Kunstenaar: José Fijnaut

Op 15 september 2019 werd in Elsloo, aan de voet van de Maasberg, een wielermonument onthuld. De oprichting van dit monument is een initiatief van het Dorpsplatform Elsloo. Dit platform stelt zich ten doel om middels activiteiten en initiatieven vanuit de burgerij de verbondenheid, de leefbaarheid en de attractiviteit van deze kern op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren.

e39 wielermon art1

Het wielermonument is een ontwerp van de Elsloose kunstenares José Fijnaut. Het monument is een eerbetoon aan de wielerhelden uit het verleden die de gemeente Stein, en Elsloo in het bijzonder, op de kaart hebben gezet. We denken hierbij aan iconen als Sjefke Janssen, Jan Nolten, Wim Scheepers, Henk, Leo en Harrie Steevens. Met hun resultaten en deelname aan tot de verbeelding sprekende koersen, inspireerden zij velen om de wielersport actief of passief te beleven. Tevens geeft het monument uiting aan de grote liefde voor de wielersport van meerdere plaatselijke “coureurs” en vele burgers in onze gemeente.

e39 1 e39 2

Ook is het een ode aan de Maasberg, de enige kasseienberg in Nederland welke vaak een markant punt is bij koersen in Zuid-Limburg.

e39 wielermon plaatje

Voorafgaand aan de onthulling, tussen 11.00 en 11.30 uur, hielden Jo Dohmen, voorzitter Dorpsplatform Elsloo, sportjournalist Wiel Verheesen, Henk Steevens, oud-prof en Gina van Mulken, wethouder Gemeente Stein, een korte toespraak. Om 11.30 uur werd het monument officieel onthuld door Henk Steevens: Elsloonaar, oud-prof en deelnemer Tour de France 1953. Aansluitend kon men in de kern van Oud-Elsloo genieten van het inmiddels geopende “Vlaajefjès”.

e39 wieler2