S28 - Havenmonument
- Kunstenaar: Eugène Quanjel
Door toename van het aantal schepen, die in het begin van de jaren “50 de haven van Stein aandeden, bestond er de behoefte om de haven te hernieuwen en te moderniseren en deze op een zodanig peil te brengen dat ze aan die behoefte voldeed en op een zo modern mogelijk peil bleef. De hernieuwde haven is officieel geopend op 13 augustus 1955 in tegenwoordigheid van de Directeur - Generaal van Verkeer Mr. G.H. Dijkman van Gunst en tal van autoriteiten en burgemeester Corten.
Hoe belangrijk deze haven voor Stein en omgeving was, kwam op treffende wijze op 14 september 1957 tot uitdrukking bij de onthulling van het havenmonument, voorstellende een boer, een mijnwerker en een havenarbeider, die uitzien over de Steinder haven, die een nieuwe toekomst tegemoet ging. Het havenbeeld is gemaakt door de Heerlense kunstenaar Quanjel. Burgemeester Corten onthulde het beeld onder toeziende ogen van scouting Stein en vervolgens speelde de Steinse fanfare het Limburgs Volkslied.
De kosten bedroegen in totaal 10.027,15 gulden.
De beeldengroep bestaat uit fragmenten en is geplaatst tegen een betonnen achterwand, ondersteund door een gemetselde sokkel. Rondom het kunstwerk is een gemetselde keermuur opgetrokken.
Op de sokkel is in reliëfletters de tekst aangebracht:
TIJDENS DE REGERING VAN KONINGIN JULIANA WERD DE GEMEENTEHAVEN STEIN OP 13 AUGUSTUS 1955 OPENGESTELD.BURGEMEESTER CORTEN REINIER VICTOR HUBERTUS, WETHOUDER PEPELS GERARDUS, HERMANS HENRICUS, HOUBEN LUDOVICUS LAURENTIUS.
Aan de linkerzijde van de sokkel is het wapen van Limburg en aan de rechterzijde het wapen van Stein aangebracht.
De restauratie.
Harry Strijkers geeft in zijn boekje “Een Tweede Leven voor het havenmonument van Stein. Kroon op werk Stichting Kleine Monumenten Stein” de restauratie grondig weer. Hij schrijft het volgende:
“ Het monument heeft meer dan 50 jaar weer en wind getrotseerd. Het verval was steeds meer waarneembaar en het monument kwam in een slechtere staat te verkeren. Dank zij het initiatief van de Stichting Kleine Monumenten Stein is het tij op tijd gekeerd. Ook kreeg men hierbij hulp van de Stg. MEG. Voorzitter Gielkens attenteerde locoburgemeester Harry Govers op het slechte Havenmonument. En hij gaf aan dat de onderhoudstoestand van het beeld al vaker ter sprake was gekomen en het leek hem een goede zaak dit opnieuw aanhangig te maken. De Stg. MEG was bereid om te participeren in de restauratiekosten. De Stichting Kleine Monumenten had reeds eerder een behoorlijk bedag voor de vereiste restauratiekosten toegezegd gekregen, o.a. van de gemeente Stein, Rabobank en de Provincie. Na een bezoek aan de fa. L’Ortye zegde ook deze toe een substantiële bijdrage te leveren. Eind 2010 werd in eigen beheer het havenmonument door Ton Meijers ontmanteld en de onderdelen opgeslagen op het erf van Lei van Mulken. Het herstel kon beginnen: De hulp werd verder ingeroepen van de keramist Henk Tummers die inmiddels bereid gevonden was om samen met Lei van Mulken de restauratie uit te voeren.
Met name de linkerkant van het uit 27 elementen bestaand kunstwerk was zwaar gehavend en moest geheel worden hersteld. De opbouwsteunmuur werd schoongemaakt, bijgemetseld en opnieuw bepleisterd. Dit gold ook voor het bestaande basement met de beletterde keramiektegels. Deze 31 tegels moesten gedeeltelijk herbakken of hersteld worden. Dit gold tevens voor de aan de zijkanten ingemetselde provincie- en gemeentewapens.
De loszittende delen werden verwijderd en opnieuw geboetseerd. Na het boetseren, drogen en het ovenbakken werden de delen weer op de juiste plaats aangebracht en vastgelijmd. Hierna werden de voegen tussem de aangebrachte delen gedicht en bewerkt volgens de bestaande structuur.
Eind februari 2011 waren alle kunstwerkelementen klaar. In april/mei werd de opbouwsteunmuur hersteld. Ook de bestrating rond de voetkolom werd vernieuwd. Vanaf 18 juli 2011 begon een drietal leden van de Stichting Kleine Monumenten het bestaande pleisterwerk van de onderbouw en tuggesteun te verwijderen. Begin augustus begon Ton Meijers met het terugplaatsen van de gerestaureerde segmenten van het havenbeeld. Lei van Mulken heeft nieuw pleisterwerk aangebracht. De lichtgele kleur van deze laag “spachtelputz” contrasteert goed met het okergele kleur van de wapens.
De kroon op het werk was de onthulling op zaterdagmiddag 10 september 2011 door de heer L’Ortye, in het bijzijn van vele genodigden.
Toch was het in 2017 alweer nodig om het havenbeeld goed onder handen te nemen.
We hebben van te voren uitvoerig overleg gehad met Marij en Jean Heijligers inzake de restauratie van het Havenbeeld. Dit beeld was door weersinvloeden al weer flink aangetast en restauratie was dringend noodzakelijk. Er is uiteraard langdurig gesproken over het bijbehorend kostenplaatje (ruim 19.000 euro) en over de te leveren kwaliteit. Nadat we overeenstemming hadden bereikt is op 11 juli deze restauratie van start gegaan.
Broer Jean en zus Marij Heijligers gingen voortvarend te werk, mede geholpen door het mooie weer. Met een hoogwerker van de firma Collé kwamen ze heel goed dichtbij de beeldengroep. Loszittende delen werden verwijderd en ter plekke opnieuw gemaakt en haarscheurtjes werden met vloeibare mortel gedicht. Het hoofd van een van de beelden werd geheel opnieuw opgevuld. Tenslotte werd het Havenbeeld diverse keren geïmpregneerd.
Het is de bedoeling om jaarlijks het beeld te inspecteren en indien nodig de eerste 5 jaren kleine restauraties uit te voeren.Voorlopig kan het beeld er weer vele jaren tegen.