Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M03 - Bomencirkel

In de Meerser  Koegriend langs de Maas staan vijftien boomstammen die je in eerste instantie het  idee geven dat hier een stukje bos is afgebrand of dat het kappen hiervan niet helemaal goed is gegaan. De waarheid is geheel anders. De boomstammen, soms wel 1400 tot 1700 jaar oud,  maken deel uit van een nieuw monument. De vijftien fossiele bomen komen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert. De stichting Ark, die de natuur rond de Grensmaas ontwikkelt, heeft met steun van de provincie en Maaswerken, het bedrijf dat het Grensmaas project uitvoert, bewerkstelligd dat de bomen die het nieuwe monument gaan vormen in de Koegriend in Meers, rechtop staan, en in een slingerende rij geplaatst als monument voor de natuur aan de kronkelende Maas.  

m03 bomen 1

De imposante reuzen, tot twee meter dik en tot acht meter lang, staan symbool voor het ooibos dat hier groeide, maar ook voor het nieuwe woud dat hier zal verrijzen op de kale vlakte die de grindgravers straks zullen achterlaten. Zij symboliseren de kracht van moeder natuur. De stammen moeten dienen als kompas, kalender en landkaart. Enkelen markeren de vier windrichtingen, terwijl anderen  met hun schaduwen het begin van de verschillende seizoenen markeren. Weer andere bomen staan in een rechte lijn met de omliggende Maasplaatsen, Meers, Elsloo, Maasband, Stein, en de Belgische plaatsen Kotem en Maasmechelen. Samen vormen ze een slingerende figuur, die de huidige loop van de Maas vastlegt. In december 2003 zijn die eeuwenoude woudreuzen verankerd met staalbanden aan een stalen bodemplaat, welke op zijn beurt vastgelegd is aan een dikke stalen pijp, welke eerst in de grond werd geslagen. De definitieve onthulling heeft plaats gevonden op 21 juni 2004.

m03 bomen2

De bomencirkel van Meers krijgt door de Stonehenge-achtige opstelling van de bomen en de mysterieuze uitstraling, nog een diepere betekenis.  Stonehenge (steencirkel) is een plek nabij Amesbury en Salesbury in het graafschap Wiltshire in Engeland. Het is een prehistorische constructie, opgetrokken uit grote stenen (vandaar stone) die in een cirkelvorm zijn geplaatst. Het woord henge in Stonehenge is van Germaanse oorsprong en betekent iets als hangen. 

Het bouwwerk Stonehenge heeft voor Amesbury en Salesbury geschiedenis geschreven, Meers heeft zijn eigen houten versie Woodhenge, een bomencirkel die voor vele bezoekers een interessante attractie zal zijn.

In De Limburger van 22 juni 2024 stond een artikel over het inmiddels 20 jarig bestaan van de Bomencirkel: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20240622_93476091

M03 Bomen Meers 1