Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S52 - Carnavalsmonument van de Steinder Bök

  • Kunstenaar: Maurice Janssen

Vanaf januari 2015 staat voor de hoofdingang van het nieuwe multifunctioneel centrum De Grous aan de Heerstraat Centrum het carnavalsmonument voor de Steinder Bök. De carnavalsvereniging bestond 77 jaar en vanwege dat jubileum heeft de Maasbandse kunstenaar Maurice Janssen het beeld, een bokkenkop op een sokkel, vervaardigd uit steen, staal en kunststof gemaakt. Het monument werd op donderdag 29 januari 2015 om 20.11 uur onthuld door wethouder van cultuur dhr. Chris Fiddelers en oud-prins John Smeets.

Voor het ontwerp en de vervaardiging van het kunstwerk had de gemeente een prijsvraag uitgeschreven, waarvoor zeven ideeën of ontwerpen waren ingestuurd. De selectie-commissie vond, dat het werk van Janssen het beste aansloot bij het thema carnaval en bij het jubileum.

Maurice Janssen zelf heeft uitgelegd hoe zijn ontwerp in elkaar zit: het gaat om de bök, daarom heb ik gekozen voor een strakke kop. Het gaat over Stein, dus de kop en de sokkel is van steen gemaakt. Van kunststof creëer ik felgekleurde druppels die na een klap op het trommelvel opspatten en de vrolijkheid van carnaval symboliseren. De hoorns van de bok worden van cortenstaal, die een hart vormen als je er recht voor staat.

In dit beeld wordt dus de volksaard van “ de Steindenaar”  gevangen, want Steindenaren worden toch wel gezien als vierkant en bokkig.

s52 1 sb