S54a - Ramen uit de voormalige trappenhal van het Missiehuis
- Kunstenaar: Jef Scheffers
Uit de trappenhal van het voormalige Missiehuis zijn 2 langwerpige ramen en 2 kleinere ramen met afbeeldingen van wapens bewaard gebleven. Het St. Jozefraam en de ramen met de wapens zijn, zoals uit briefwisseling blijkt, in 1947 gemaakt door de heer Jef Scheffers uit Maastricht. Het St. Jozefraam refereert aan de Tweede Wereldoorlog: de tekst 10 mei 1940 – 18 sept 1944 laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Verder zijn er brandende huizen en een vliegtuig op afgebeeld. Dit St. Jozefraam werd geflankeerd door twee kleinere ramen met elk een wapen erop.
Op het ene raam is het ruitenschild , het oudste wapen van Stein afgebeeld. Het bestaat uit 7 aaneengesloten aanstotende ruiten, geplaatst in een formatie van 3-3-1. De kleuren zijn volgens de traditie : rode ruiten op een veld van goud. Het eigenlijke wapen van Stein is bekend uit talrijke zegels vanaf 1231. De Heren van Stein hadden dit ruitenschild reeds voordat zij de heerlijkheid Stein bezaten. Zij stammen namelijk af van de Heren van Elsloo, reeds bekend in 1108.
Het wapen op het andere raam verwijst naar de Missionarissen van het Heilig Hart, M.S.C., die als moderne kruisridders het kasteel van Stein in 1921 in eigendom verwierven en als devies kozen: “Petra autem Christus” ( Stein is Christus). Dat idealisme drukten ze uit in een wapenfiguur, die bestaat uit een toren op een rots met links boven een kruis met een hart in top.
Deze ramen zijn nu mooi opgeknapt te bewonderen in de kasteelruïne.
Verder is er een Franciscusraam . Hierop staat Franciscus afgebeeld met vissen aan zijn voeten en met producten van het land om zich heen.
Wie dit raam gemaakt heeft is nog onduidelijk: de gebroeders René en Frans Smeets zijn genoemd, maar het kan ook Joep Nicolas, Charles Eyck of Jonas zijn volgens pater Gommeren m.s.c. Bij dit raam zou er sprake zijn geweest van bemiddeling van pater Jac Schreurs. Het Franciscusraam is wel door Jef Scheffers in 1947 nog vergroot.
Het Franciscusraam en het St. Jozefraam zijn beide herplaatst in het Streekmuseum Elsloo.