M16 - Koeleköp (2007)
- Kunstenaar: Maurice Janssen
Op een zeer prominente plek in Meers, op het plein voor de voormalige basisschool, staat sinds het begin van 2007 een monumentaal beeld. Dit beeld verwijst naar de “vastelaovend”. Sinds 1946 is de carnavalsvereniging “De Koeleköp”actief in Meers. Kunstenaar Maurice Janssen, die eerder ook al het Revuemonument in Oud-Stein had ontworpen, kreeg de opdracht een passend beeld te maken. Dat de naamgever van de carnavalsvereniging in het beeld herkenbaar moest zijn lag voor de hand. Om het meervoud Koeleköp tot uiting te laten komen heeft de kunstenaar gekozen voor drie koelekoppen, zoals kikkervisjes in het dialect genoemd worden. Dat het beeld met hen en dus met de carnaval in Meers te maken heeft, blijkt uit hun grootte en hun uiterlijk. Zij onderscheiden zich van elkaar door hun patina: geel, rood en groen zijn de carnavalskleuren.
Dit beeld kan alleen in Meers staan, omdat de kunstenaar een paar typische elementen heeft toegevoegd: de basis van het beeld wordt gevormd door een aantal stenen, die verwijzen naar de Maas. De grote plaat van cortenstaal biedt niet alleen stevigheid aan het geheel, maar laat ook de unieke loop van de Maas rond Meers zien. Voorbijgangers moeten vooral letten op de kromming in de roestvaste buis. De kunstenaar wil laten zien, dat Meers ingeklemd is tussen Julianakanaal en de Maas. Maar de wereld van de koelekoppen is groter dan het gebied tussen Maas en Kanaal. De kunstenaar laat hen vanuit de ruimte van Meers over de barrière van het kanaal de wereld in trekken.
Een koelekop is immers een tijdelijke vorm, een soort begin, waaruit iets kan groeien dat levensvatbaar is, ook buiten de oorspronkelijke ruimte.
Traditiegetrouw worden op de 11de van de 11de vuurpijlen de lucht in geschoten door cv De Koeleköp. Daarna vertrekt de stoet met muziek naar de wei van “de Lichtvanger”.