Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Glas-in-loodraam Maria Goretti

  • Kunstenaar: Jack Verheijen

Dit glas-in-loodraam was oorspronkelijk geplaatst bij de bouw van de lagere meisjesschool in 1958. Vermoedelijke glazenier is Jack Verheyen uit Echt. Later is dit raam in de voormalige Christoffelschool geplaatst. Het raam is een voorstelling van Maria Goretti met omhoog geheven handen in de richting van Christus.

Het glas in loodraam verwijst naar Maria Goretti. Volgens de overlevering was dit een  11 jarig meisje dat woonde in de buurt van Nettuno. Ze werd vermoord door de 19 jarige Alesandro. Voor ze aan de 14 haar toegebrachte messteken overleed, zou ze gezegd hebben “ ’t is Jesus die ik spoedig in de hemel zal zien.” Vandaar dat ze op het glas in loodraam waarschijnlijk is afgebeeld met de armen omhoog geheven naar de hemel. Het raam staat bij ons lid Lei van Mulken. Als het elders gebruikt zou kunnen worden, dan is een flinke dure restauratie noodzakelijk.

Het is een bijzonder groot raam: de afmetingen zijn 335 cm bij 120 cm. Het raam is echter flink beschadigd en staat nu bij ons lid Lei van Mulken.

Levensloop Maria Goretti
Maria was een elfjarig meisje, dochter van Luigi Goretti (Corinaldo, 26 december 1859 - Le Ferriere, 6 mei 1900) en Assunta Carlini (Senigallia, 16 augustus 1866 - Corinaldo, 18 oktober 1954). Zij deed hoogstwaarschijnlijk haar eerste communie op 29 mei 1902. Op 5 juli 1902 werd zij op elfjarige leeftijd met veertien messteken neergestoken door Alessandro Serenelli (Paterno d'Ancona, 2 juni 1882 - Macerata, 16 mei 1970) die haar wilde aanranden. Hij gaf haar de keuze, zijn wil te doen of te sterven. Ze stierf twee dagen later in het ziekenhuis met een kruisbeeld en een medaillon van Onze-Lieve-Vrouw in haar handen, nadat zij haar belager vergeven had. De moordenaar werd op 16 oktober 1902 veroordeeld tot dertig jaar dwangarbeid. In de gevangenis kreeg hij een visioen van Maria Goretti. Eenmaal vrij vroeg hij met Kerstmis 1934 Maria's moeder om vergiffenis en die schonk zij hem meteen. Hij kwam tot inkeer en trad in als lekenbroeder bij de Kapucijnen in Macerata in de Marken waar hij in 1970 vredig stierf.

glas in lood 1