Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S15 - Versiering in bovenlicht  Brugstraat

In de Brugstraat nr. 42 staat een Herenhuis, bij Steindenaren beter bekend onder de naam “Den Hoaf”, met een rijke geschiedenis van pachters en eigenaren. “Den Hoaf” heeft betrekking op de functie die dit huis in vroegere jaren vervulde. Het was een van de pachthoeven, die bij de bezittingen van het kasteel behoorden. “Den Hoaf” werd gebouwd in het jaar 1808. De bouwheer was rentmeester E. Jacquet, burgemeester van Stein van 1813 tot 1819.              

In het midden van de voorgevel bevindt zich een risaliet, die eindigt met een frontachtige bekroning (een driehoekig vlak dat een gevel bekroond) waarin zich een oculus (klein rond venster, meestal een roos of radvenster) bevindt. De omlijsting van de voordeur met bovenlicht is op neuten geplaatst die gefrijnd en geprofileerd zijn. De sluitsteen in het midden is heel sierlijk bewerkt. Hier middenin bevindt zich een diamantkop.

In het bovenlicht bevindt zich een zeer fraai houtsnijwerk, voorstellende twee engelen die in hun handen een hoorn des overvloeds, met aan het ondereinde een adelaar, vasthouden. De linker engel is voorzien van de letter D, terwijl de rechter de letter G heeft. Als houtsoort voor het houtsnijwerk werd buxushout (palmbomenhout) gebruikt. Het geheel is gepolychromeerd (in meerdere kleuren geverfd) In het vooromschreven houtsnijwerk komen de letters D en G voor, vermoedelijk heeft de eigenaar, de Luikse arts Hyacinthe Dejaer en zijn vrouw Madame Grisard, die het kasteel in 1828 met bijbehorende bezittingen heeft aangekocht, dit houtsnijwerk boven de voordeur laten aanbrengen. In 1979 is “Den Hoaf” in bezit van de familie Houben-Thewissen gekomen.

De heer Houben heeft het pand op grondige en deskundige wijze laten restaureren en ging het in 1980 zelf bewonen. Gelukkig zijn er nog idealisten die zich kosten nog moeite getroosten om het cultureel erfgoed voor onze gemeenschap te behouden. In december 1996 is “Den Hoaf” in het bezit gekomen van de familie Huntjens-Ariaans, de gelukkige huidige bewoners.

s15 Versiering bovenlicht art1