Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S16 - Gevelsteen Keerend 1-3

In het fraai gerestaureerde huis Keerend no.1-3 is in de voorgevel in het metselwerk een tegel aangebracht, met de inscripties I.H.S., waarin aan de bovenzijde het jaartal 1799 staat gebeiteld en in de benedenzijde van de tegel de letters I.V.M. + I.O.K. I.H.S. is een tweede vorm van het Christus monogram, ontstaan gedurende de 15de eeuw, uit de eerste drie letters van het Griekse woord Ièsous. Daar de Griekse letter è als H wordt geschreven leverde dit monogram I.H.S. op, dat pas in de late middeleeuwen veelvuldig gebruikt ging worden. De inscripties I.V.M. + I.O.K. betekenen, Jacobus van Mulken + Joanna op den Kamp. Het  + teken betekent verbondenheid.

Naar alle waarschijnlijkheid is deze inscriptietegel bij de bouw van het huis in 1799 in de muur aangebracht. De huwelijksvoltrekking van Jacobus van Mulken en Joanna op den Kamp heeft plaatsgevonden op 17-6-1784. Uit het huwelijk zijn elf kinderen geboren. Johannes van Mulken was molenaar.

De molen was dicht gelegen bij het kasteel, die later weer dienst deed als boerderij en waarin momenteel een brouwerij is gevestigd, genaamd “De Fontijn” met als eigenaar en brouwer Rik Brouns. Vermoedelijk bediende Jacobus van Mulken ook de molens die op het Keerend waren gevestigd. In 1796 onder de Franse overheersing is een inwonerslijst van de gemeente Stein gemaakt. Hierin wordt Jacobus van Mulken de molenaar genoemd en zijn vrouw Jen op de Kamp. De Stichting Geschiedkunde “De Maaskant” heeft na onderzoek in het kerkelijk archief ons deze gegevens ter hand gesteld. De huidige bezitters van de woning de familie Oldmeijer-van Renen hebben de woning in 1991, na het overlijden van de ouders Smackers gekocht en de restauratie van de woning geheel zelf uitgevoerd.

S16 Gevelsteen Keerend art1