Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E18 - Replica Anna – te – Drieën

In een nis in de zijgevel van het huis van de familie Janssen-Vossen, gelegen Julianastraat 63 te Elsloo,  is een mooie kopie te zien van de Heilige Anna, Onze Lieve Vrouw en het kindje Jezus. De H. Anna staat, Maria zit en het kindje staat.

Het beeldje is ongeveer 55 cm hoog en 20 cm breed. Het materiaal waarvan het beeld gemaakt is waarschijnlijk klei.  Het beeldje is in 1952 na de bouw van het huis door Jan Janssen, beter bekend als Sjeng van de Post,  in de nis aangebracht. Zeer waarschijnlijk is het beeld gekocht bij of gemaakt door de firma Hack-Rutten in Maastricht.

Het gelijknamige beroemde beeld van  “de Meester van Elsloo” staat in de Augustinuskerk te Elsloo en is waarschijnlijk gemaakt rond 1525. Dit beeld is uit één blok eikenhout gesneden en is 130 cm hoog en 83 cm breed.  De Heilige Anna is rechts gezeten. Zij houdt het Christuskind, dat Maria op haar armen draagt een geopend boek voor en het Christuskind grijpt speels in de bladen daarvan.

Het werk van de Meester van Elsloo wordt gekenmerkt door de natuurlijke losheid van de figuren, door de prachtige levendige handen en door de rijke variëteit van de plooien. Van deze Sint Anna groep wordt beweerd dat zij wellicht afkomstig kan zijn uit de Roermondse Munsterkerk.