Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S53 - Devotiekruis

In de groene voorzijde van de kapel van Bertha Meuleberg in de Vaart, is in het najaar van 1973 een houten kruis met corpus geplaatst op een gemetselde sokkel. Geflankeerd door boompjes en omringd door een bloemperk geeft het christelijke monumentje een goed verzorgde aanblik. De bovenkant is afgedekt met een open schuin afdak. Op de gemetselde sokkel is een tekstplaat aangebracht met het volgende opschrift:             

FREUND WO GEHST DU HIN!
VERGISS NICHT DASS ICH DEIN ERLÖSER BIN!
DASS ICH SOVIEL GELITTEN HAB FÜR DICH,
DAHER BLEIB STEHEN UND GRÜSSE MICH.

s53 2

In de begin jaren zeventig was Mevr. Meuleberg-Meijers ernstig ziek. Ondragelijke pijnen veroorzaakt door gewrichtsreuma, ontnam haar bewegingsvrijheid en levensvreugde. De gedachte aan de dood was haar nabij. Tot op een dag een vroedvrouw uit Stein haar een boekje onder de aandacht bracht, getiteld: “Een teken van onze tijd,” waarin het levensverhaal van een gestigmatiseerde vrouw, Therese Neumann, werd beschreven. Vanaf die dag werd begonnen met een negendaagse noveen  en werd Therese Neumann gevraagd haar voorspraak te zijn. Op de vierde dag van de noveen hoorde ze vier klopsignalen en kreeg ze de boodschap een kapel te bouwen. Op de negende dag van haar noveen trad plotseling de genezing in.De bouw van de kapel werd prompt ter hand genomen. Na die tijd heeft Mevr. Meuleberg-Meijers de geboorte- en bedevaartplaats van Therese Neumann  meerdere malen bezocht.

Therese Neumann wonende in het Zuidduitse plaatsje Konnersreuth in Beieren, was een gestigmatiseerde vrouw die op twintig jarige leeftijd blind en verlamd was, maar ze genas van beide kwalen, achtereenvolgens in 1923 en 1925. Vanaf 1926 tot aan haar dood was zij gestigmatiseerd en deden zich bij haar ook andere, vaak met stigmatisatie gepaard gaande verschijnselen voor. Bloedingen van de wonden en visioenen over het lijden van Christus op de vrijdagen, verregaande voedselderving, uiterst beperkte behoefte aan slaap en paragnostische begaafdheid. Het geval Konnersreuth kreeg grote bekendheid en ondervond ook veel belangstelling van wetenschappelijke zijde, o.a. theologen, medici en psychologen. Therese Neumann werd in Konnersreuthgeboren 9 april 1898 en overleed aldaar 18 september 1962.

In 2017 heeft ons bestuurslid dhr. Hub  Vaessen de tekstplaat weer mooi geschilderd.

s53 1