Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M07 - Onze Lieve Vrouwe kapel

In Meers aan de Grote Straat staat dit kapelletje en de initiatiefneemster, mevrouw Martens – Gelissen,  heeft veel medewerking en steun mogen ondervinden bij de bouw van de Onze- Lieve-Vrouwekapel. Zij wilde in 1988 voor de buurtschap een devotieplek, of een rustaltaar hebben voor mensen die behoefte hadden om te bidden. Het kapelletje is toen gebouwd op een plek waar vroeger een drinkpoel voor het vee was.

De medewerking kwam van alle kanten: van bekwame ontwerpers en bouwvakkers uit Meers, van steun en medewerking van de gemeente Stein, van geldelijke bijdragen van particulieren en instellingen, van steun van de Stichting Kruisen en Kapellen in het bisdom Roermond. Het kapelletje staat op gemeentegrond en is zo op een zweefplaat geconstrueerd, dat het indien dat nodig mocht blijken in zijn geheel verplaatsbaar is.

m07 1

Voor de ingang bevinden zich twee hardstenen trappen. Zij zijn afkomstig van de vroegere oversteekplaats van de Maas en voor dit doel afgestaan door de heer Ruyl. Het geheel bestaat uit metselwerk met een pannendak waarop een ijzeren opengewerkte bol en een smeedijzeren kruis geplaatst is. De voor- en achtergevel zijn iets breder dan het gebouwtje. In de voorgevel is een rondboogvormige toegang waarin een smeedijzeren hek is aangebracht.

Het gewelf aan de binnenkant is wit gepleisterd. De altaartafel is voorzien van een altaardoek, waarop de verering “O.L.Vrouw van de Rozenkrans “is geborduurd. Besloten werd dan ook om Maria onder die naam aan te roepen. 

m07 2

Het Mariabeeld, een schenking van de heer Meijers uit Stein,  is gekleed in een blauwe mantel. Het Christuskind staat rechts naast haar op een wereldbol, voorzien van gouden sterren.  Het naakte kindje wordt door de moeder met beide armen voor en achter met de mantelslip beschermend vastgehouden . Op het voetstuk van het beeld staat : J. Daniël Paris, waarmee vermoedelijk de gipsgieter bedoeld is.

Pater Munsters heeft in 1990 in de Sleutel zijn onderzoek m.b.t. dit  Mariabeeld beschreven: dit gipsen beeld uit 1850 is volgens hem een kopie van het beeld van O.L. Vrouw der Overwinningen te Parijs, genoemd naar de kerk der overwinningen van Lodewijk Xlll.

De inzegening van de kapel en het Mariabeeld vond plaats op 28 mei 1989: op die dag trok de Sacramentsprocessie door de straten van Meers en deed deze kapel dienst als rustaltaar.