Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E09 - Kapel aan de Kaak

In het centrum van oud-Elsloo, waar de Dorpsstraat zich splitst in de Raadhuisstraat en de Kaakstraat staat een kapel. Deze kapel stamt vermoedelijk uit de jaren 1820-1830, heeft een gotische bouwstijl en is opgetrokken uit veldbrandsteen in kruisverband. De zijgevels zijn verfraaid met een muizentandversiering.  De deuropening van de kapel eindigt in een spitsboog en wordt afgesloten door een smeedijzeren hekwerk en is extra beschermd door een kunstglazen wand.  De deklijst, het zware kruis en de twee pinakels zijn van mergelsteen. De twee pinakels eindigen in een kruisbloem. Achter de gevel gaat een rechthoekig gebouwtje schuil met een leien zadeldak en de dakgoten en de afvoer zijn gemaakt van koper.

In het interieur is de achterkant lichtblauw geschilderd, terwijl de overige wanden wit zijn. Op het marmeren altaar staat een beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Maria heeft de handen gevouwen en om haar rechterarm hangt een rozenkrans. De wijde omslagdoek is lichtblauw.  Haar blote voeten zijn bedekt met goudkleurige rozen. Vanaf de oorsprong heeft in dit kapelletje een kruisbeeld met een houten corpus gestaan, maar dit werd door vandalen in 1968 gestolen en vernield terug gevonden op de Slakberg. Vanaf die tijd hebben verschillende beelden in dit kapelletje gestaan. In 1995 sierde een Heilig Hartbeeld de kapel, maar momenteel staat er het boven beschreven Mariabeeld dat in bruikleen is gekregen van de St. Augustinusparochie.

e09 1

Leden van de buurtvereniging ’t Dörp zorgen ervoor, dat deze kapel goed onderhouden wordt. Vermeldenswaard is verder, dat het kapelletje in 1983 nog een grote opknapbeurt heeft gekregen. Het geld hiervoor werd bijeengebracht via de organisatie van het Zakkenfestival ’83 . Tijdens een brand enkele jaren geleden is de zolder van een woonhuis aan de Dorpsstraat geheel uitgebrand. Daar werden veel zaken bewaard, o.a. een houten kruis met metalen corpus. Zeer bijzonder en wonderlijk was het dat dit kruis puntgaaf uit de verbrande massa te voorschijn kwam. Het bestuur van buurtvereniging ’t Dörp heeft hier kennis van genomen en in overleg met de familie is besloten om dit speciale kruis “ ut wonjerkruus oet ut Dörp” te noemen en het Mariabeeld in de opgeknapte kapel te vervangen door dit kruis. Tijdens een bijzondere plechtigheid is het kruis door pastoor Achten ingezegend.

e09-2.jpg

De omgeving waar de kapel staat heet “Aan de Kaak “, een naam die al eeuwen geleden de aanduiding was voor de huizen rond dit punt. De kaak zelf is een schandpaal die op de plaats heeft gestaan, waar nu de kapel staat. Een van de straffen die men vroeger kon opleggen was het vastbinden aan de kaak. Je werd dus a.h.w. aan de kaak gesteld. Vooral dieven met de gestolen waren om hun nek werden hier vastgebonden als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen.