Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E03 - Kastje Mariaboom

In de Catsopperstraat, in Elsloo beter bekend als de Slevrouweberg, aan de ene zijde geflankeerd door hoge bomen en struikgewas en aan de andere zijde een talud met als achtergrond oude doornen hagen, staat halverwege een ongeveer 5 meter hoge boom, leeftijd 500-600 jaar met een omtrek van meer dan 2 meter. De boomsoort is Tilia Cordata ( klein-bladige linde) . Halverwege de linde is een kastje geplaatst , waarin een Mariabeeldje , met aan de bovenzijde een kruisje. In het driehoekige bovenfrontje staat de tekst “Avé Maria”.

Aan de voet van de boom staat een zuiltje met op de tekstplaat een gedicht  passend bij de omgeving, dat de auteur Jack Jacobs heeft vastgelegd in Wandelen met de Muze, gedichtenroute rond Elsloo. Door het afsluiten van de spoorwegovergang aan het einde van deze straat is deze vrijwel gevrijwaard van doorgaand verkeer en houdt ze haar rustig en mooi karakter. Het Mariabeeldje schijnt geplaatst te zijn aan het begin van de vorige eeuw  op de plek, waar als gevolg van een caféruzie een man is doodgestoken.

Een andere versie zegt, dat hier een man en zijn paard zijn gedood en vervolgens in het talud zijn begraven. De combinatie boom als oudheid en het anderhalve eeuw oude monumentje in deze mooie omgeving, waar een buurt trots op kan zijn, komt goed tot zijn recht.

e03 1e03 2

Mariakastje Catsop opgeknapt. (december 2023) 

In goed overleg met voorzitter Guus van Kan van het bestuur van de Stg. ’t Bluuske is het Kastje Mariaboom opgeknapt. Het kastje was grotendeels verrot en het was daarom noodzakelijk dat er een heel nieuw kastje moest komen. Hun eigen vrijwilligers Thei Wilting en Jac Knoben hebben dit klusje goed voltooid en tevens is het Mariabeeldje door Anja Wilting opnieuw geverfd. Bedankt, beste mensen.

Bekijk meer foto's bij restauraties.

e03 kastje opgeknapt rest