Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U25 - St. Joseph kapel

Deze kapel is te vinden op de hoek van de Marijkelaan  / Margrietstraat, dient als devotiekapel en is toegewijd aan Sint Joseph, patroon van de arbeid.

De kapel is in 1957 gebouwd naar een ontwerp van Thei Wenmekers. De werkzaamheden werden belangeloos verricht door de leden van de Katholieke Arbeidersbond  en de Mijnwerkersbond. De grond werd door de gemeente Urmond ter beschikking gesteld, de buurtvereniging zorgde voor het financiële gedeelte en de parochiekerk St. Michaël schonk het Josephbeeld. De kapel staat tussen twee grote lindebomen. Het bakstenen gebouw heeft een zadeldak, waarop een eenvoudig ijzeren kruis is aangebracht. De toegang is een boog in de vorm van een vooruitspringende rollaag. Een smeedijzeren hek met witte cirkels op de verticale spijlen sluit de toegang af.

U25 Sint Joseph beeld art1

Op het altaarblad, voor een donkergekleurde grijsblauwe nis, staat het beeld van de heilige Joseph. St. Joseph is gekleed in een wit gewaad en een donkerrode mantel. Op zijn linkerarm draagt hij het Kindje Jezus en in zijn rechterhand houdt hij een lelie vast, het symbool van de reinheid. Zowel Joseph als het Christuskind zijn voorzien van een metalen nimbus die de heiligheid van beide personen benadrukt.

Het Kind draagt een lichtblauw kleed en houdt de rijksappel vast. Joseph is in feite weergegeven op de wijze waarop Maria met het kind wordt afgebeeld. Dit is bijzonder voor een afbeelding van Joseph. Het beheer van deze kapel berust bij het buurtschap Soestdijk Berg a/d Maas.

U25 Sint Joseph kapel art2