Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S39 - Liggende Leda

  • Kunstenaar: Jean Houben

De ouders van de kunstenaar hebben na diens dood het kunstwerk in 1981 aan de gemeente Stein, toen onder leiding van burgemeester H. Coenders,  aangeboden. Dit was waarschijnlijk conform de wens van de overledene . Het heeft enkele jaren op de bestuurlijke afdeling gestaan en na aanbouw van de nieuwe vleugel van het gemeentehuis is het kunstwerk in 1985 verplaatst naar de omheinde tussenruimte van het gemeentehuis en de bibliotheek. Het beeld stelt een liggende vrouw voor.

s39 ll art1

Wie was Lèda?

Leda (gr. Lèda) in de Griekse mythologie de dochter van Thestius, koning van Aetolië, huwde de Spartaanse vorst Tyndareüs. De sage waarin Leda door Zeus in de gedaante van een zwaan wordt benaderd is literair het eerst bekend uit Euripides Helena. Uit het ei, dat toen door Leda werd gebaard, zouden de Dioscuren of Helena te voorschijn zijn gekomen. Een andere versie noemt Nemesis als voortbrengster van het ei. Leda zou het ei hebben gevonden en de boreling hebben grootgebracht.  Was in de Attische vazenschilderkunst vooral het vinden van het ei door Leda afgebeeld, in de Griekse beeldhouwkunst, de Romeinse kunst en de latere Europese schilderkunst ( Leonardo da Vinci, Michelangelo) is de ontmoeting tussen Leda en de zwaan een favoriet onderwerp.

s39 ll art2a

Het zou wenselijk zijn, om dit beeld - na eventuele restauratie -  bij het nieuwe gemeentehuis een centrale plaats te geven, zodat meer mensen in de toekomst van dit beeld kunnen genieten. Dat is inmiddels gebeurd op 1 maart 2008 in aanwezigheid van familieleden van Jean Houben.

Familie Houben bij beeld de Liggende Leda art1jpg