Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

SX4 - grafzerk van Herman van Bronckhorst-Batenburg

De originele grafzerk van Herman van Bronckhorst-Batenburg, die in 1520 begraven is in de grafkelder van de Sint Martinuskerk in Stein. Eind 20ste eeuw is deze grafsteen buiten de kerk geplaatst en in de 30’er jaren door de paters overgebracht naar de ruïne van Stein.

Dit monument valt onder het beheer van de Stichting Erfgoed Stein.

sx4 Grafzerk Herman van bronckhorst Batenburg art1

Het bleek later niet mogelijk de grafsteen terug te plaatsen boven de grafkelder in de vloer van het middenschip van de kerk.   Na de laatste restauratie van de kerk is daarom een replica van de grafsteen op de grafkelder in de kerk geplaatst. 

De tekst luidt:
Hyr ligt begraven der edel ende waelgeboren Herman van Bronckhorst ende Batenborch Her van Steyn, starff anno MCCCCC ende XX den XII dach in februario

De replica in de Sint Martinuskerk: zie foto.  De grafzerk toont tevens het volledige wapen van Herman van Bronckhorst-Batenburg:

Een halfaanziende traliehelm gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels met als helmteken twee rechtopstaande zwarte berenklauwen, goud genageld en ieder een gouden bol vasthoudend en dekkleden rood, gevoerd van goud.

sx4 grafsteen replica in kerk 2008 art2