Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S55 - Schuttersmonument

  • Kunstenaar: Iris Roskam

Schutterij Sint Joseph heeft in 2021 een eigen monument gekregen op een centrale plaats waar ze ook gestorven leden kunnen eren. Het beeld is gemaakt door Iris Roskam, die internationaal al bekendheid verwierf. Sint Joseph-voorzitter John Soeteman geeft aan, dat de schutterij al 6 jaar bezig was om dit project te realiseren. Uiteindelijk ging de gemeente Stein overstag om het monument te bekostigen en na een landelijke aanbesteding en de beoordeling door en vijfkoppige commissie werd het project van Iris Roskam gekozen.

s55 3 schutt

Op zondag 19 september werd het beeld onthuld. Inclusief de sokkel is het 2 meter hoog en staat bij de Martinuskerk in Oud-Stein. Alle 20 personen die tijdens hun lidmaatschap zijn overleden worden er op vermeld. Er komt een herdenkingsplaatje op.

Het monument komt voort uit een traditie: “Tijdens het patroonsfeest op 19 maart leggen we bloemen neer op de graven van de overledenen.  Maar steeds meer graven worden geruimd en steeds vaker wordt gekozen voor een crematie. Met dit monument hebben we een centrale plaats om te herdenken”, aldus voorzitter Soeteman.  Voorafgaand aan de onthulling en inzegening door pastoor Ralf Schwillens, aalmoezenier van de schutterij, is er een mis en voerden John Soeteman,  wethouder Gina van Mulken en kunstenares Iris Roskam het woord.

s55 1 schutt

John Soeteman ging in op de veranderende rol van de schutterij die in 1904 werd opgericht en bedankte de gemeente voor hun financiële medewerking. De plaats waar het monument staat heeft te maken met de verbondenheid van de schutterij met het kasteel en de kerk. Wethouder Gina van Mulken: “het heeft lang geduurd, maar dan krijg je ook wat. Ze was trots op de grote groep van de schutterij die voor haar stond.”

Kunstenares Iris Roskam gaf de volgende uitleg: “ze had heel goed de website van de schutterij bestudeerd en was blij dat de traditie in stand werd gehouden. Het monument is gemaakt van gebakken klei. De diverse elementen van een schutterij zijn duidelijk herkenbaar: de koningsvogel, het vaatje bier, het oude drapeau, een marketentsterrok en de wapens.”

Na het dodenappel werd door de schutterskoning  samen met de wethouder Van Mulken een mooi bloemstuk voor het beeld gelegd. Er is verder een QR code bij het monument aangebracht.

s55 2 schutt s55 schuttersmon namen