Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U22 - Oogstmonument

  • Kunstenaar: Niek Geelen

In 1996 is door het College van B. en W. een meerjarenprogramma 1996-2002 vastgesteld voor realisatie van beeldende kunstobjecten in de Gemeente Stein. Hiervoor was een bepaald budget uitgetrokken om enkele kunstwerken te kunnen verwezenlijken, verdeeld over diverse kernen.

De werkgroep Stichting Oogstmonument heeft aan de gemeente een verzoek gericht om hiervoor in aanmerking te komen. De gemeente heeft dit verzoek om een kunstwerk in Berg a/d Maas te realiseren gehonoreerd. Samen met de Culturele Werkgroep Stein zijn kunstenaars uit de regio benaderd om een ontwerp met het thema oogstfeest in te zenden. Acht kunstenaars hebben hier gehoor aan gegeven. Uit de inzendingen is het ontwerp Groeikracht gekozen.

U22 oogst 2

Omschrijving Groeikracht: elementen zon, water en voedingrijke aarde zorgen voor goede gewassen. Vernoemde elementen zijn van blijvende waarde voor de groei. Er is gekozen voor een symbolisch en niet voor een traditioneel beeld; hierdoor blijft het beeld actueel. Onder grote belangstelling heeft de onthulling plaatsgevonden, die verricht werd door Burg. Ed Meijer en oogstkoningin Simone Fredrix uit Berg a/d Maas. De sfeervolle omlijsting werd verzorgd door de Koninklijke Harmonie St. Joseph, Schutterij St. Hubertus en het gemengd zangkoor Sursum Corda. Deze feestelijke onthulling heeft plaatsgevonden op vrijdag 16 augustus 2002 te 19.00 uur op het Beatrixplein, de huidige plek van het oogstmonument.

U22 oogst 1