Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U09 - Joodse begraafplaats

Bij afdalen van het Kloosterpad ligt aan de rechterzijde de kleine Jodenberg. Dit is een restant van het noordelijk bastion. Als joodse begraafplaats heeft dit walfragment slechts een geringe betekenis gehad, daar Urmond nooit een omvangrijke joodse gemeente heeft gekend. Uit de volkstelling in 1801 bleek dat in Urmond één joodse familie woonde. Wellicht woonde het gezin ook nog in Berg. Direct na de eeuwwisseling zijn op deze historische begraafplaats vernielingen aangericht en moest een drempel opgeworpen worden om aan deze overlast een einde te maken. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap heeft door bemiddeling van Loek Nieuwendijk in 2002 aan Ton en Barbara Meijers van de gelijknamige firma de opdracht verstrekt voor vernieuwing van de grafsteen en hekwerk. De Werkgroep Kleine Monumenten heeft met hun advies en constructieve medewerking, wat betreft de groenvoorziening en het overzichtelijk maken van het grafmonument, haar bijdrage geleverd. Hierbij niet vergeten Toon Demandt die altijd bereid was werkzaamheden te verrichten in onderhoud en tot het instandhouden van dit monumentje.

De graven op een joodse begraafplaats zijn met eeuwigdurende grafrechten; zij worden dus niet na verloop van tijd geruimd. Dit o.m. vanwege de eeuwige rust en de gedachte aan wederopstanding in Messiaanse tijden. De begraafplaats heeft dezelfde heiligheid als een synagoge.

Evenals men zich tegenover een synagoge eerbiedig moet opstellen, moet men zich op een begraafplaats vol eerbied gedragen. In het algemeen kan men stellen dat begraafplaatsen verboden zijn voor elk soort van genot en lichtzinnig gedrag. Met de gedachte van de eeuwige rust voor de overledene in het achterhoofd, zal men terughoudend zijn bij het roeren van en graven in de grond.

In het graf op de Jodenberg is een joods familielid begraven.Het grafsteen opschrift luidt:

ALEKSANDER
ZOON VAN BENJAMIN ZE’EV   
GEBOREN 3 MARCHESJWAN 5594
18 OCTOBER 1833

S. WOLF ECHTGENOOT VAN S. HERTZ
OVERLEDEN TE BERG 
11 TISJRIE 5653  3 OKTOBER 1892 

u09 1