Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

U32 - Maastrappen in Urmond

De aftrap van het historisch festival in Urmond was op zaterdag 2 mei 2015 met het uitgraven van de vergeten veertrappen. Tot pakweg halverwege de vorige eeuw werd het veer tussen Urmond en het Belgische plaatsje Leut nog dagelijks gebruikt. Het was een belangrijke verbinding tussen de oost- en de westkant van de Maas. Het veer werd in 1500 goed bereikbaar gemaakt door middel van veertrappen, waarmee reizigers gemakkelijker konden afdalen naar de aanlegplaats. Nadat de veerdienst vorige eeuw stopte zijn de veertrappen in de vergetelheid geraakt. De Maas is meedogenloos en liet de nodige kilo’s Maasslib achter waardoor de veertrappen uit het zicht verdwenen.

Er werd met man en macht gewerkt om de trap weer zichtbaar te maken. Het initiatief hiervoor was afkomstig van de Stichting Vrijheid Urmond, een lokale stichting die de historie van Urmond levendig wil houden en vooral ook bekendheid wil geven aan de geschiedenis van deze Maasplaats. Het was een hele klus, want niemand wist precies hoe lang de veertrappen zijn. Alleen de eerste trede was zichtbaar. Inmiddels is bekend, dat de trap gemaakt van Naamse steen al langer was dan men had gedacht.

De festivalorganisatoren maken nog een leuke speling met de geschiedenis. Symbolisch zal een enthousiaste Willem l Urmond binnenkomen als herinnering aan het feit, dat Koning Willem l de Westelijke Mijnstreek op 7 juni 1815 bezocht. Met de inkomsten van het historisch festival hoopt de stichting ooit nog eens de Urmondse haven zichtbaar te maken. Het Consortium Grensmaas heeft de eeuwenoude hardstenen treden onlangs (2019) naar de winterdijk hogerop geplaatst.

 u32 maastrappen