Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

M15 - Bakhuis

Wanneer je van Oud-Urmond de onverharde weg volgt langs de Maas, kom je in het gehucht Maasband. Bij het binnenkomen van de Leuthterhoekweg staat aan de rechterzijde ± 25 meter van de verharde weg op het erf van een oude boerderij een oud bakhuis.

Volgens de oud bewoonster mevrouw Tholen is in 1932 voor het achterop liggend woonhuis een schuur gebouwd en gelijktijdig de bakoven. De bakoven heeft tot 1996 dienst gedaan. Door een ernstige ziekte heeft mevrouw Tholen een zware operatie ondergaan en mocht ze van haar kinderen geen bakwerkzaamheden meer verrichten. Tot op dat moment werden er nog wekelijks 40 tot 45 broden gebakken, die gemakkelijk afzet vonden, want brood uit de oude oven was in trek.

m15 Bakkus art

Voorheen was in de Maasband jaarlijks een markt, die georganiseerd werd door carnavalsvereniging de Vèsjevengers. Dan werd door de familie Tholen buiten broden ook vla en knapkoek (knapkook) gebakken, die verkocht werden aan bezoekers van de markt. Knapkoek was een ronde platte koek, besuikerd, van kookdeeg bros gebakken, ongeveer 20 cm doorsnee en ca. 1 cm. dik.

Het bakhuis en het kapelletje, eveneens op de Leuthterhoekweg, ongeveer 50 meter verder zijn beeldbepalend voor de Maasband. Voor wandelaars een bezienswaardigheid en voor schilders een pracht onderwerp voor op doek vast te leggen.