Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S10 - Gedenkzuil

  • Kunstenaar: Kees Verhoeve

Bij de ingang van het kasteel aan de Ondergenhousweg is tegen een piramidevormige hardstenen zuil een bronzen gedenkplaat aangebracht, als herinnering aan de paters en zusters, die lange tijd het kasteel bewoond hebben en van daaruit hun werkzaamheden verrichten. In de beschrijving van de gedenkplaat wordt viermaal dezelfde tekst herhaald: “Een nieuw hart voor een nieuwe wereld.” In het midden van de gedenkplaat zijn onder elkaar de symbolen van de orde geplaatst: Missionarissen van het H. Hart en Missione'r Sacre Coeur. Het laatste is het symbool van de zusters.

De Congregatie van de Missionarissen van het H. Hart heeft in 1922 in het kasteel een studiehuis gevestigd voor theologie studenten  en op een later tijdstip hebben er zich ook zusters gevestigd. Het klooster heeft verder ook dienst gedaan als bejaardenhuis. Door de onderbezetting van geestelijken en zusters konden zij het werk in het kasteel niet meer aan. In 1996 waren ze genoodzaakt Stein te verlaten.

Het oude kasteel is momenteel, op een klein gedeelte na, omgebouwd tot wooncomplex.

Na een hoogmis in de St. Martinuskerk is de stoet, muzikaal begeleid door St. Martin Fanfare de Stein en de drumband naar het kasteel getrokken, waar na aankomst de onthulling van de gedenkplaat werd verricht door wethouder Jack Meijers en overste pater Jan Janssen.

Hierna heeft de afscheidsreceptie plaats gevonden.

s10 1