Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S49 - Herinneringsteken brand winkelcentrum

  • Kunstenaar: Maurice Janssen

Op donderdag 22 september 2011 onthulde wethouder Gina van Mulken het herinneringsteken aan het inferno in het Winkelcentrum Stein. In de nacht van 28 op 29  oktober 2009 brandde het winkelcentrum Stein af en tevens vielen diverse huizen ten prooi aan de vlammenzee. De verwoestende brand heeft diepe sporen nagelaten in de lokale samenleving. Van daaruit kwam dan ook de vraag om de gebeurtenis, de zwartgeblakerde bladzijde in de geschiedenis van Stein te markeren en te memoreren. Reden om 10.000 euro beschikbaar te stellen voor een herinneringsteken.

s49-1.jpg

Een werkgroep met daarin tevens vertegenwoordigers van de Culturele Werkgroep Stein en de Ondernemersvereniging Winkelcentrum Stein heeft  samen met de gemeente Stein de realisatie van dit kunstwerk begeleid.

Het ontwerp van Maurice Janssen werd uiteindelijk gekozen. Zijn beeld, een driedimensionale plattegrond van het oude winkelcentrum. Uitgevoerd in rvs en cortenstaal en is aangelicht met strijklicht. Stalen profielen doorklieven het winkelhart.  Tot 2017 heeft het kunstwerk, dat een plattegrond van het oude winkelcomplex voorstelt, een tijdelijke plek gekregen aan de rand van de parkeerplaats bij het noodwinkelcentrum.

 s49 monument wc stein savonds web

Eind oktober 2017 werd het bij het Omphaliuspark opnieuw onthuld. Maurice Janssen had liever gezien, dat het kunstwerk in het nieuwe winkelcentrum geplaatst zou worden en ook had hij er graag een doorzichtige pyramide overheen geplaatst.  Het kunstwerk is nu wat verhoogd in het trottoir opgenomen. Als het donker is zal bovendien het plexiglas rondom rood verlicht zijn door ledlampjes.

Maurice Janssen onthult tenslotte een geheim: “ Het monument is niet vervaardigd van resten uit het oude winkelcentrum. Alle resten waren immers opgeruimd. Daarom heb ik staal gebruikt van een silo die toen in de haven is gesloopt.”