Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S30 - Revue monument

  • Kunstenaar: Maurice Janssen

In 2003 heeft het gemeente bestuur afgesproken om meer aandacht te gaan besteden aan de kunst in de openbare ruimte in de gemeente Stein. Dit leidde ertoe, dat in 2004 het  inmiddels vastgestelde kunstplan 2004-2007 kon worden geformuleerd. Aan vragen en wensen uit de Steinder gemeenschap werd serieus aandacht besteed, alsook aan de wensen van het Steinder revue comité, om het 25-jarig bestaansfeest met een kunstobject te bekronen. Zo werd uit dit kunstplan het 100-jarig bestaansfeest van fanfare Société Sint Martin al bekroond met een kunstwerk, dat een ode  werd aan de vijf muziekgezelschappen uit de gemeente Stein en tevens een historische achtergrond had.

s30 revue art1

Daarna volgden nog twee kunstwerken in folklore stijl, die bij de weergave van het onderwerp passend waren. Het eerste was het “Gusjke” van de Sajelaere uit Elsloo, bij het 4 x 11 jarig bestaansfeest, gevolgd door de carnavalsvereniging de Waterratte uit Urmond, met hun bekende symbool “De Waterrat” bij hun 5 x 11 jarig bestaansfeest. Zo ook kreeg het revue comité van de gemeente groen licht om aan de slag te gaan, zich te oriënteren, kunstenaars te benaderen, voor het indienen van een ontwerp dat passend

moest zijn bij het thema revue/cabaret. Uit de inzendingen werd het ontwerp, van de jonge Maasbandse kunstenaar Maurice Janssen gekozen. Jaren had hij bij de Steinder revue het decor ontworpen, gemaakt en in kleur gezet. Zijn ontwerp, hoe kon het ook anders, sloot goed aan wat in cabaret/revue gebracht werd. Hierin lag opgesloten, muziek, een lach en een traan, en saamhorigheid van de Steinder mensen. Vooral het 2 meter hoog plexiglas op de gegolfde manier spreekt tot de verbeelding. De onthulling heeft plaats gevonden op zondag 3 juli, te 13.30 uur en werd verricht door wethouder Harrie Govers. Het kunstwerk is geplaatst op het Wilhelminaplein, ( Op de Berg ) in Stein.

Helaas zijn de twee plexiglazen tijdens carnavalsdagen vernield en heeft de kunstenaar daarna 2 nieuwe plexiglazen moeten laten maken. Ook dit kunstwerk is blijkbaar niet gevrijwaard van vandalisme en vernieling.

S30 Steinder revue 2005web