Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S29 - Waterput Wilhelminaplein

In het oude Stein was geen enkele pomp. Beneden aan de rand van het hoogland waren enkele bronnen, maar het water moest moeizaam en van grote afstand opgehaald worden. Boven vond men slechts kuilen met vervuild regenwater. Op 18 mei 1868 verleende de gemeente-raad onder leiding van burgemeester Mathieu Vaessen, die van 1853 – 1881 burgemeester van Stein was, vergunning om op verloren stukjes gemeentegrond putten te graven. Dat gebeurde onder andere op de Berg, Houterend, Valderstraat, Kelderstraat en Keerend.

s29 waterput wilheminaplein art1

In oude ansichten van Stein is Peer van Mulken (koster) met zijn jongste zoon bij de put op de Berg. Deze voor toentertijd fraaie waterput met voorpoortje en water ophaalconstructie met zwengel was aan de bovenkant afgedekt met een oude molensteen. Deze put geplaatst midden op de weg was niet alleen een waterbron maar ook een pleisterplek om de dorpsnieuwtjes uit te wisselen.

Na de 2de wereldoorlog is door verbetering van het wegennet de put afgebroken en enkele meters teruggeplaatst voor verbreding van de weg. Om welke reden de oude waterput niet origineel herbouwd is en er een nieuwe en goedkope nabootsing voor in de plaats is gekomen blijft een raadsel. Het nieuwe bouwwerk bestaat uit een ronde afgeknotte, taps toelopende torenvorm, afgedekt met een imitatie molensteen. In de ronding van de gemetselde put is een deurtje aangebracht.

s29 1

Opgeknapt in oktober 2022

s29 5 art Waterput Stein opgeknapt