Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

S48 - Drie Muzen

  • Kunstenaar: Eugène Quanjel

In de veertiger jaren heeft de staatsmijn Maurits een openluchttheater laten bouwen, momenteel gelegen aan de oostzijde van het Steinerbos.  “De parel aan de kroon van dit ontspanningsoord” noemde directeur Janssen dit nieuwe openluchttheater, waarvan de officiële opening plaats vond op 25 juni 1949. De voorzijde van het theater wordt gevormd door een omhooglopende cirkelvormige zittribune voor bezoekers van het theater. Aan de zijkant  van de tribune is een monument geplaatst, genaamd “De drie Muzen”. Deze muzen hebben hun eigen kenmerken of attributen, die verwijzen naar drie disciplines in de voordrachtskunst, waarvoor dit theater is gebouwd.  Van de afgebeelde Muzen houdt de eerste een schriftrol en een lyre vast. Dit zou verwijzen naar de muze Terpsichore ( rijdans, koorlyriek).

e32 1 muze

De tweede muze staat in een dramatische houding, met aan haar voeten een boek en twee maskers, een lachend en een huilend. Deze attributen wijzen naar de muze Thalia (komedie).

De derde muze Melpomene (tragiek/drama) heeft een zwaard of een stok in de linkerhand, met een vreemde versiering, van kwastjes of belletjes. Vroeger zat hier een kinderkopje op. De kunstenaar heeft zich de vrijheid veroorloofd om toevoegingen en attributen van andere bekende Muzen in het voetstuk en bij de 3 figuren door elkaar te gebruiken.

Het kunstwerk is uitgevoerd in cementspecie op een ijzeren framewerk. De bestaande bebouwing is door de IVN-afdeling Stein omgetoverd tot een Heemtuin, waar momenteel de Drie Muzen hun lofzang over zwaaien. Jammer dat dit buitentheater niet vaak meer voor culturele evenementen beschikbaar is. Dit zou voor het Steinse culturele leven een toegevoegde waarde hebben.

e32 2 muze