Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E31 - Triade

  • Kunstenaar: Fons Verhoeve

“Triade”, drie-eenheid, zo noemde de Steinse ontwerper van het kunstwerk, dat hij ontwierp in opdracht van D.S.M. en de gemeente Stein, op de rotonde aan de Sanderboutlaan, dichtbij de ingang van de locatie zuid van het chemiebedrijf. De gemeente Stein en D.S.M. selecteerden samen de kunstenaar . De keus viel op de Steinder kunstenaar vanwege de creatieve manier, waarop hij in zijn foto' s zoekt naar de derde dimensie.

e31 triade 1

In het dagelijks leven is de ontwerper van dit mega project, docent werkbouwkunde. Het beeld, gemaakt uit chroomnikkel, bestaat uit drie ontluikende bloemen, die de groei van D.S.M. van ondergronds bedrijf tot bovengrondse chemiegigant symboliseren.  Open en demontabel, de uiteindelijke vorm werd mede bepaald door de randvoorwaarde, zodat het geen belemmering mocht zijn voor het verkeer.

e31 triade 2

Dat hield in dat het kunstwerk het zicht niet mocht belemmeren en dus een open structuur moest hebben. Derde voorwaarde was dat het kunstwerk demontabel moest zijn. De bewuste rotonde ligt namelijk op de route van zware en omvangrijke transporten van en naar D.S.M. en het kunstwerk mag uiteraard hiervoor geen obstakel zijn. Het kunstwerk bestaat uit drie dragers, die naar elkaar leunen en samen drie halve maan-vormige elementen omhoog lijken te stuwen. De halve manen op hun beurt duwen en dragen ieder een “negatieve”, bolvormige ruimte.

e31 triade 3

Constructiebedrijf Boosten uit Klimmen heeft het ontwerp uitgevoerd. Transportbedrijf  CONVOY , gevestigd in het Business Park , heeft het kunstwerk geplaatst. De onthulling heeft plaats gevonden op zaterdag 7 november 1997 en is verricht door Burgemeester Mr. Ed Meijer van de gemeente Stein en directeur Frans Pistorius van DSM.

e31 triade 4