Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

E24 - Muurschild

  • Kunstenaar: Jos Raats

Op 14 maart 1986, na noeste arbeid door alle leden van handboogschutterij “St. Hubert”, is de bouw van een nieuw onderkomen op de plek van het oude, in Aelserhof 48 feestelijk in  gebruik genomen. Tijdens deze opening is tegen de brede voorgevel een muurschild onthuld van de kunstenaar Jos Raets uit Schimmert. Het schild is van messing met daarop de naam van de handboogschutterij “St. Hubert” met aan de onderzijde van het schild de openingsdatum van het nieuwe lokaal “1986.” In het midden is de uit  messing vervaardigde boogschutter in actie afgebeeld.

Handboogschutterij “St Hubert”, opgericht 3 september 1894 heeft een bewogen geschiedenis.

Tijdens de oprichting in het pastoraat van pastoor Haesen was men al snel eens over de naam van de nieuwe vereniging. Daar de pastoor een groot vereerder van St. Hubertus was, kreeg de schutterij deze naam, welke in die tijd toen het Frans erg in was ook wel Saint Hubert werd genoemd. Het oprichtingslokaal was café Ruyl Op de Berg, die de club tot 1898 onderdak verleende. De oprichters uit die tijd waren H.Janssen, W. en N. Reubsaet, H. Frederix,

W. Voncken en H. Huntjens. Wegens plaatsgebrek voor een schietbaan verhuisde men naar café Reubsaet, later café De Punt genoemd, waar hiervoor wel een plek was. Men verbleef hier tot 1908, waarna verhuisd werd naar café Frederix aan de Kaakstraat, die meerdere schietbanen had. Doch het café werd in1917 opgeheven. Nu moest uitgeweken worden naar café Janssen in het Stroätje (de huidige Raadhuisstraat ).  Na enkele jaren nam de animo van schutters af daar zich een andere vereniging manifesteerde en de boventoon ging voeren. In 1925 namen de overgebleven leden het besluit de club nieuw leven in te blazen en vestigden ze zich in café Wed. Peters-Wijnen  (Jentrien ), later overgenomen door Mathieu Fredrix.  De buitenbanen werden in 1956 overdekt. In 1978 lukte het schutterij St. Hubert om een eigen clublokaal achter de Charles de Geloestraat te verwerven. Na 84 jaar onderdak gevonden te hebben in cafés, eindelijk een eigen home. Vanaf toen nam het leden aantal flink toe. Deze brachten handboogschutterij St. Hubert op een hoger pijl en vanaf 1981 schiet St. Hubert in de Ere-afdeling.

e24 1